Національна школа суддів України

Принципи застосування норм міжнародного гуманітарного права в національній судовій практиці

11 жовтня 2019 року Одеським регіональним відділенням Національної школи суддів України у партнерстві з Українською Гельсінською спілкою з прав людини та Асоціацією розвитку суддівського самоврядування України проведено тренінг на тему: “Застосування стандартів прав людини та норм міжнародного гуманітарного права у національній судовій практиці в умовах збройного конфлікту на території України”.

Вітальними словами семінар відкрили директор Одеського регіонального відділення, суддя у відставці, заслужений юрист України Валерій Левенець та начальник відділу наукових досліджень проблем судочинства та науково-методичного забезпечення суддівської освіти Національної школи суддів України, заслужений юрист України Тетяна Фулей.

Учасників тренінгу також привітали суддя, заступник голови П’ятого апеляційного адміністративного суду, кандидат юридичних наук Ніна Вербицька та суддя Одеського апеляційного  адміністративного суду, член правління Асоціації розвитку суддівського самоврядування України Олександр Кравець, які висловили сподівання щодо цікавої та плідної роботи на тренінгу.

Координатор навчальної програми УГСПЛ із застосування норм міжнародного гуманітарного права в судовому провадженні на національному рівні Максим Єлігулашвілі зазначив, що цей захід став можливим завдяки підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках Програми “Нове правосуддя”, та представив викладачів – суддю Ізмаїльського міськрайонного суду Одеської області Олену Бальжик  та адвоката Андрія Яковлєва.

Під час тренінгу учасники ознайомилися з джерелами, принципами та термінологією міжнародного гуманітарного права, розглянули  питання щодо застосування МГП за колом осіб, окреслили територіальний та часовий принципи застосування норм МГП, визначили кваліфікацію конфлікту в Україні. Викладачі запропонували до розгляду тему щодо режиму окупації та обов’язків держави-окупанта. Наприкінці заходу судді обговорили співвідношення міжнародного права прав людини та міжнародного гуманітарного права, а також національні аспекти застосування.