Національна школа суддів України

Проблемні питання розгляду сімейних спорів в умовах воєнного стану

15 вересня 2022 року Національна школа суддів України провела всеукраїнський семінар для суддів місцевих загальних та апеляційних судів в режимі онлайн “Актуальні питання щодо розгляду сімейних спорів у справах з іноземним елементом”.

Семінар відкрив  директор Дніпровського регіонального відділення Володимир Поплавський, який ознайомив учасників з програмою всеукраїнського семінару і викладачами. Він акцентував увагу суддів, що упродовж семінару вони поглиблять знання щодо розгляду сімейних спорів в умовах воєнного стану, зокрема практики розгляду таких справ Верховним Судом.

Професор кафедри цивільного права Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого, доктор юридичних наук Ольга Явор провела обговорення стосовно усталених підходів та змін щодо сімейних відносин, які відбуваються під час війни.

Про практику вирішення спорів, пов’язаних з припиненням шлюбно-сімейних відносин учасники дізналися з лекції судді Лубенського міськрайонного суду Полтавської області, кандидата юридичних наук Василя Даценка.

У виступі судді Солонянського районного суду Дніпропетровської області Наталії Щербини належну увагу було приділено питанням міжнародної судової практики  щодо зобов’язання батьків по утриманню дітей.  

Суддя Буського районного суду Львівської області Ганна Шендрікова розповіла про забезпечення прав дитини на вільне пересування в умовах військових загроз і про визначення місця проживання дитини.

Суддя Іваничівського районного суду Волинської області Артур Білоусов надав інформацію стосовно особливості розгляду цивільних справ щодо усиновлення чи позбавлення батьківства в умовах воєнного стану, зокрема з іноземним елементом.

Суддя Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду, кандидат юридичних наук Ірина Воробйова під час лекції обговорила актуальну практику Верховного Суду з питань розгляду сімейних спорів в умовах воєнного стану.

Під час семінару судді обмінялися думками щодо висвітлених тем і досвідом розгляду справ щодо розгляду сімейних спорів, а також обговорили проблемні питання.

Кожному судді, який успішно пройшов навчання буде надісланий електронний Сертифікат Національної школи суддів України.

Повний текст програми семінару розміщено на вебсайті Національної школи суддів України в розділі “Підготовка суддів”.