Національна школа суддів України

Проблемні питання застосування норм господарського законодавства

10–14 лютого 2020 року в місті Києві Національна школа суддів України проводить підготовку суддів місцевих господарських судів.

Захід відкрив проректор з підготовки кадрів для судових органів Національної школи суддів України, суддя Верховного Суду України у відставці, заслужений юрист України Анатолій Костенко, який розповів про сучасні технології підготовки в Національній школі суддів України, зорієнтовані на підтримання та підвищення рівня кваліфікації діючих суддів. У межах цієї підготовки передбачено проведення тренінгу з наступним оцінюванням суддів “Врегулювання спорів за участю судді в господарському судочинстві” (модератор – начальник відділу підготовки викладачів
(тренерів) – радник, суддя Верховного Суду України у відставці, кандидат юридичних наук, заслужений юрист України Ольга Шаповалова) та апробацію тренінгу “Вирішення спорів, що виникають із договорів страхування” (модератор – викладач-координатор відділу підготовки викладачів (тренерів), кандидат юридичних наук, заслужений юрист України Олександр Потильчак).

Для проведення підготовки запрошено досвідчених висококваліфікованих суддів, викладачів та авторитетних науковців, спілкування з якими сприятиме підтриманню кваліфікації суддів місцевих господарських судів.

Суддя Верховного Суду в Касаційному господарському суді Тетяна Дроботова обговорить із колегами проблемні питання здійснення судового провадження під час розгляду справ  у суді першої інстанції (за приписами ГПК України в редакції 2017 року) та зосередить увагу на вирішенні господарськими судами спорів, що виникають із земельних правовідносин.

Суддя господарського суду Тернопільської області Володимир Гевко висвітлить важливі питання, що виникають при підготовці справи до судового розгляду та ознайомить із практикою вирішення господарським судом корпоративних спорів.

Викладач Національної школи суддів України Наталія Ахтирська розгляне із суддями важливі питання щодо антикорупційного законодавства, запобігання та виявлення корупційних правопорушень, обговорення особливостей декларування майна, доходів, витрат і зобов’язань фінансового характеру.

Доцільним для практичного впровадження буде виступ представника Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини з питань дотримання прав внутрішньо переміщених осіб (2014–2018 р.р.), адвоката Жанни Лук’яненко щодо застосування Європейської конвенції з прав людини і основоположних свобод та практики Європейського суду з прав людини в господарському судочинстві.  Доповідач проаналізує та обговорить із суддями рішення ЄСПЛ проти України.

Застосування викладачами найефективніших інтерактивних форм, методів навчання щодо процесу реформування судової системи та напрямків реформування законодавства сприятимуть жвавим дискусіям серед суддівської спільноти.

Повний текст програми підготовки розміщено на веб-сайті Національної школи суддів України в розділі “Підготовка суддів”.