Національна школа суддів України

Продовжуємо підвищення знань суддів місцевих та апеляційних судів із застосування норм міжнародного гуманітарного права

26 липня 2022 року Національна школа суддів України провела  для суддів місцевих та апеляційних судів черговий семінар “Застосування національними судами норм міжнародного гуманітарного права”.

Навчальний захід відкрила і модерувала начальниця відділу наукових досліджень проблем судочинства та науково-методичного забезпечення суддівської освіти Тетяна Фулей, яка зауважила, що це вже другий семінар з даної тематики і він структурно відрізняється від аналогічних заходів, оскільки побудований на розкритті теоретичних та практичних конструкцій міжнародного гуманітарного права. Модераторка зазначила, що на сьогодні вже зареєстровано більше 24 тисяч проваджень за статтею 438 ККУ і виникають труднощі у професійній діяльності суддів при правильній кваліфікації таких діянь, а також при використанні термінів-синонімів й сталих термінів, які є у міжнародній доктрині щодо МГП.

Провідний науковий співробітник НШСУ Андрій Гетьман у мінілекції “Міжнародні злочини: ознаки та категорії. Співвідношення понять і концепцій міжнародних злочинів та загальнокримінальних злочинів” навів поняття міжнародного злочину, його ознаки, вказав на категорії міжнародних злочинів, які є сталими злочинами та містяться у ст.5 Римського статуту МКС. Важливим був розгляд питання відмінностей між міжнародними злочинами та загальнокримінальними злочинами, зокрема на прикладі “умисного вбивства” та контекстуальних елементів злочину.

Суддя Артемівського міськрайонного суду Донецької області Ольга Федорів у мінілекції “Геноцид та злочини проти людяності” розглянула поняття та ознаки злочину геноциду, приклади покарань за вчинення геноциду згідно міжнародного законодавства, розкрила питання національного та міжнародного регламентування злочинів проти людяності. Детальну увагу було приділено контекстуальним елементам даних злочинів, ментальним та матеріальним елементам.

Дмитро Крівцов, суддя  Московського районного суду міста Харкова у мінілекції “Злочин агресії. Окремі проблемні питання” розкрив визначення агресії та акцентував увагу на діях, що кваліфікуються як акт агресії згідно Резолюції Генеральної Асамблеї ООН 3314 (ХХІХ) від 14.12.1974 року та Закону України “Про оборону України” та злочину агресії згідно статті 8 bis Римського статуту Міжнародного кримінального суду та ст. 437 ККУ. Також піднімалося питання розмежуванню таких понять як воєнні дії, воєнний конфлікт і війна, розв’язування воєнного конфлікту, ведення агресивної війни та агресивних воєнних дій. Ці питання важливі для правильної кваліфікації злочину агресії. Основним проблемним питанням кваліфікації злочину агресії на сьогодні є правильне визначення суб’єкту такого злочину.

Голова Перемишлянського районного суду Львівської області, кандидат юридичних наук Андрій Савчак у мінілекції “Воєнні злочини. Джерела міжнародного гуманітарного права” окреслив ознаки МГП, розкрив види джерел МГП та види воєнних злочинів згідно статті 8 Римського статуту. Окрема увага акцентувалася на Женевських конвенціях та Додаткових протоколах до них, видах воєнних злочинів і суб’єктах відповідальності за них, наводилися конкретні приклади воєнних злочинів в Україні, аналіз статей ККУ, що криміналізують окремі воєнні злочини.

Крім того, учасники та учасниці семінару обговорили проблемні питання розгляду справ щодо воєнних злочинів й особливості кваліфікації воєнних злочинів за статтею 438 ККУ.

Підбиваючи підсумки семінару, Тетяна Фулей висловила сподівання, що завдяки цьому заходу учасники та учасниці опанували необхідний рівень знань у сфері міжнародного гуманітарного права та зможуть застосовувати норми МГП при здійсненні правосуддя. Вона також анонсувала, що на вебсайті НШСУ у розділі “На допомогу судді” буде створена окрема рубрика з матеріалами навчальних заходів щодо міжнародного гуманітарного права, воєнних злочинів, інших міжнародних злочинів.