Національна школа суддів України

Продовжуємо підвищення знань суддів з основ застосування міжнародного гуманітарного права в судовій практиці

6 липня 2022 року Національна школа суддів України за підтримки Програми USAID “Справедливість для всіх” продовжила проведення серії вебінарів для суддів і помічників суддів місцевих та апеляційних судів з питань застосування міжнародного гуманітарного права.

Відкрила та модерувала черговий навчальний вебінар начальниця відділу наукових досліджень проблем судочинства та науково-методичного забезпечення суддівської освіти Тетяна Фулей, яка зазначила, що це вже 3-й із п’яти  запланованих вебінарів, що проводяться спільно та за експертної підтримки Програми USAID  “Справедливість для всіх”. Вона підкреслила, проблематика застосування норм міжнародного гуманітарного права і розгляду справ пов’язаних з воєнними злочинами та іншими міжнародними злочинами є одним із пріоритетних напрямків роботи Національної школи суддів України. Модераторка наголосила, що мета навчального заходу – вдосконалити та поглибити знання слухачів щодо застосування міжнародного гуманітарного права (МГП) і міжнародного кримінального права (МКП) українськими судами з урахуванням викликів, спричинених повномасштабною агресією російської федерації. Тетяна Фулей також вказала на наявність перших вироків національних судів щодо воєнних злочинів, зазначивши, що засвоєнні знання з даної проблематики сприятимуть чіткому розмежуванню міжнародних злочинів від загальнокримінальних та правильній кваліфікації воєнних злочинів.

Вебінар розпочався виступом викладачки кафедри міжнародного та європейського права НаУКМА, кандидатки юридичних наук Катерини Бусол, яка розглянула типи  воєнних злочинів, особливості кваліфікації цих злочинів згідно з українським законодавством та як їх документувати для українських судів і Міжнародного кримінального суду. Актуальним було обговорення інших міжнародних злочинів у ККУ. Викладачка поділилася практичним досвідом співпраці з прокуратурою АРК щодо порушень норм МГП при переслідуванні кримських татар, інших порушень МГП і воєнних злочинів, а також ознайомила з практикою Європейського суду з прав людини щодо таких порушень.

Важливою з теоретичної та практичної точки зору була доповідь доцента кафедри міжнародного та європейського права Національного університету “Києво-Могилянська академія” (НаУКМА), експерта з міжнародного права Truth Hounds, кандидата юридичних наук Дмитра Коваля щодо основ міжнародного гуманітарного права. Надалі доповідач зосередив увагу слухачів на  тлумаченні складів воєнних злочинів за ст. 438 ККУ. Зокрема, він зазначив, що стаття 438 не конкретизує, які порушення міжнародних договорів з МГП криміналізуються цією статтею, а тому відсутність конкретизації та наявність бланкетності норм відкрило широке поле для дискусій серед наукової та суддівської спільноти. Також Дмитро Коваль акцентував увагу на сталості терміну “порушення законів і звичаїв війни” на джерельній базі МГП і звичаєвого права.

Під час вебінару слухачі та слухачки продовжили поглиблення знань щодо кваліфікації порушення МГП, зокрема тяжких порушень Женевських конвенцій 1949 року та інших воєнних злочинів; визначення конкретних порушень за міжнародними договорами та  звичаями, до яких відсилає ст.438 ККУ; визначення конкретного порушення за міжнародними договорами та звичаями, до яких відсилає ст. 438 ККУ; оцінки первинної кваліфікації, наданої в обвинувальному акті, на предмет її відповідності міжнародному праву, зокрема міжнародним договорами, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України.

Завершився навчальний захід обміном думками, відповідями на запитання, підведенням підсумків та анонсуванням наступних вебінарів з цієї ж тематики.