Національна школа суддів України

Професіоналізм - засаднича цінність у професії судді

20 березня 2019 року проректор Володимир Мазурок та директор Львівського регіонального відділення  Оксана Польна провели зустрічі із слухачами та слухачками, які проходять стажування з кримінального судочинства та судочинства у справах про адміністративні правопорушення у районних судах міста Львова.

Стажування кандидатів і кандидаток на посади суддів у Франківському районному суді міста Львова проводилося під наставництвом Світлани Мартьянової, Мирослави Гулієвої  та Василя Кузя.

Голова суду Світлана Мартьянова привітала учасників зустрічі, а Володимир Мазурок запропонував суддям, кандидатам і кандидаткам на посади суддів поділитися своїми враженнями щодо організації стажування.

Слухачі та слухачки, які не мали досвіду участі в судових засіданнях у кримінальних провадженнях, підкреслювали, що на початку стажування готувати проекти процесуальних документів, зокрема вироків було важко. Однак з часом, акумулювавши певні навички та з допомогою практичних порад досвідчених суддів-наставників, уалося опанувати цю надзвичайно важливу частину суддівської діяльності.

На думку майбутніх суддів наповнення тренінгів є змістовним, актуальним і прикладним, а  виклад матеріалу – професійний.    Окремої уваги заслуговує праця суддів-наставників, які  дуже щиро ділилися з ними своїми професійними напрацюваннями.

Кандидат на посаду судді Тарас Микита висловив думку, що паралельно із реформуванням судів необхідно реформувати інші складові системи правосуддя, зокрема прокуратуру й органи досудового слідства тощо. Суд має асоціюватись у людей із  незалежним та неупередженим арбітром, а не сприйматись як каральний орган.

Проректор наголосив, що в кожній судовій справі, яка перебуває в провадженні, має бути ухвалено справедливе судове рішення, яке ґрунтується на належній оцінці доказів. Лише так можуть бути захищені законні права та інтереси особи.

Суддя-наставник Василь Кузь зазначив, що кримінальний процес є психологічно складним, оскільки приймаючи рішення у кримінальному провадженні, суддя має розуміти свою участь у долі людини. З цих його міркувань є виправданою, зокрема спеціалізація в судах.

У ході відвідування Шевченківського районного суду міста Львова суддя Наталія Луців-Шумська зазначила, що кандидати та кандидатки на посаду судді сумлінно виконували індивідуальні плани стажування та готували проекти процесуальних документів на високому рівні, переймали досвід старших колег.

Заступник голови Шевченіквського районного суду міста Львова Василь Кавацюк підкреслив, що, забезпечивши такий формат підготовки майбутніх суддів, Національна школа суддів України створила максимально сприятливі умови для накопичення необхідних знань і навичок у них. Він висловив упевненість у належній їхній підготовці до здійснення справедливого судочинства.

Слухачі та слухачки схвально відгукувались про засадничі підходи до проведення спеціальної підготовки та організації стажування в місцевих судах.

Під час проходження стажування кандидати та кандидатки на посади суддів управлялися в удосконаленні мистецтва виготовлення процесуальних документів, переймали важливі навички ведення судових засідань у кримінальному судочинстві та судочинстві у справах про адміністративні правопорушення.

Проректор також цікавився доцільністю проведення ознайомчих візитів в органи прокуратури, досудового слідства та уповноважених органів з питань пробації. Він поділився планами про майбутні зміни в організації спеціальної підготовки наступного добору.

Наставництво у Шевченківському районному суді міста Львова здійснювали судді Ірина Зима та Наталія Луців-Шумська.

Оксана Польна поділилася своїми думками щодо підходів до узагальнення отриманих навичок під час стажування та їх використання в ході підсумкового контролю успішності – виготовленні проекту вироку в кримінальному провадженні.