Національна школа суддів України

Профілактика емоційного вигорання особистості керівника

12 жовтня 2018 року в місті Києві Національною школою суддів України у співпраці з Проектом Агентства США з міжнародного розвитку USAID реформування сектору юстиції  “Нове правосуддя” та Верховним Судом проведено семінар для керівників структурних підрозділів апарату Верховного Суду “Профілактика емоційного вигорання особистості керівника”, який став першим етапом навчального проекту “Психологічна мотивація державних службовців – новий курс розвитку державного управління”.

Семінар провів провідний науковий співробітник відділу науково-методичного супроводження психологічної підготовки суддів Національної школи суддів України, кандидат психологічних наук Андрій Маслюк.

Тема заняття орієнтована на керівників, оскільки від них значною мірою залежить організація такої команди, з якою можна комфортно та успішно працювати, створення позитивного психологічного мікроклімату в колективі, а, відтак, і здатність та готовність підлеглих до ефективної професійної діяльності як індивідуально, так і в командній роботі.

На початку заняття під час інтерактивної лекції з  презентацією Power Point викладач окреслив поняття та основні складові професійного вигорання, зосередивши увагу на психологічних та методологічних прийомах запобігання такому ефекту.

Зокрема, учасники дізналися про якості професійного життя, навчилися розрізняти види втоми та виснаження і підбирати способи уникнення та профілактики для кожного виду.

Викладач поділився з присутніми порадами щодо побудови балансної моделі життя, практичними вміннями своєчасної зміни негативних переконань і принципів на мотивуючі та позитивні.

Активну дискусію та жвавий інтерес серед керівників структурних підрозділів викликав виступ викладача щодо формування в особистості керівника ознак емоційного лідерства та комунікативної компетентності.

У підсумку семінару учасники мали можливість обмінятися своїми  думками, баченнями та особистим досвідом уникнення професійного вигорання, отримали відповіді на запитання та почули корисні практичні рекомендації від досвідченого фахівця з психології.