Національна школа суддів України

Протидія фінансуванню тероризму: судовий аспект

5 жовтня 2021 року Національна школа суддів України у співпраці з проєктом Ради Європи “Посилення заходів щодо протидії відмиванню коштів та фінансуванню тероризму в Україні” провела для суддів місцевих судів апробацію тренінгу і тренінг для тренерів “Протидія фінансуванню тероризму: судовий аспект”.

Вітальною промовою навчальний захід відкрили проректор Наталія Шукліна, заступник керівника відділу Олександр Іщенко та керівник проєкту  РЄ/ЄС “Посилення заходів щодо протидії відмиванню коштів та фінансуванню тероризму в Україні” Сергій Рибченко

Тренінг провела фахова команда – міжнародні експерти проекту РЄ/ЄС “Посилення заходів щодо протидії відмиванню коштів та фінансуванню тероризму в Україні”, суддя Верховного Суду Ірландії Макс Барретт та суддя у кримінальних справах місцевого суду м. Роттердам (Нідерланди) Корнелія Піік, а також суддя Жовтневого районного суду міста Кривого Рогу, к.ю.н. Михайло Зімін. До дискусій долучилися також представники Держфінмоніторингу та Служби безпеки України.

Навчальний захід проведено у форматі мінілекцій, доповідей та їх жвавого обговорення. Викладачі (тренери) навели визначення та міжнародні стандарти щодо протидії фінансуванню тероризму, а також ознайомили суддівську аудиторію із судовою практикою (кейсами) у справах щодо протидії фінансуванню тероризму в Ірландії, Нідерландах та Україні.

Також експерти тренінгу приділили увагу стандартам доказування та оцінці доказів у справах про фінансування тероризму і належній мотивації судових рішень. 

Довідково:

Тренінг “Протидія фінансуванню тероризму: судовий аспект” розроблено та апробовано на виконання Плану науково-дослідної роботи Національної школи суддів України на 2021 рік та  пункту 14 Плану дій щодо удосконалення національної системи фінансового моніторингу за результатами 5-го раунду оцінки України Комітетом MONEYVAL на 2020–2021 роки.