Національна школа суддів України

Протидія мові ворожнечі: національні заходи

20 січня 2022 року проректор Володимир МАЗУРОК узяв участь в онлайн–презентація звіту “Аналіз національних заходів протидії мові ворожнечі в Україні”, який було організовано в рамках регіонального проєкту Ради Європи “Посилення доступу до правосуддя через несудові механізми правового захисту для жертв дискримінації, злочинів на ґрунті ненависті та мови ворожнечі в країнах Східного партнерства”.

Голова Офісу Ради Європи в Україні Стен НЬОРЛОВ модерував ходом проведення дистанційної презентації та обговоренням звіту.

Перед початком презентації звіту “Аналіз національних заходів протидії мові ворожнечі в Україні” вступні доповіді зробили керівниця відділу інклюзії та антидискримінації Ради Європи Ірена ГУІДІКОВА, представник Європейського Союзу в Україні Марко ФЕРРАРО, уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людмила ДЕНІСОВА, голова Комітету Верховної Ради України з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій Дмитро ЛУБІНЕЦЬ.

Олена БОНДАРЕНКО та Ірина ФЕДОРОВИЧ, консультантки Ради Європи, презентували звіт “Аналіз національних заходів протидії мові ворожнечі в Україні”.

Національна школа суддів України розробила та проводить курси для суддів щодо застосування Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, адже в більшості випадків справи щодо “мови ворожнечі” розглядаються Європейським судом через призму ст. 10 “Свобода вираження поглядів” та ст. 17 “Заборона зловживання правами” Конвенції. Крім того, проводяться заняття для суддів з метою запобігання дискримінації, дотримання гендерної рівності та ознайомлення з особливостями розгляду проваджень про  злочини на ґрунті ненависті.

На офіційному вебсайті Національної школи суддів України у розділі “На допомогу судді” розміщено посібник “Подолання ґендерних стереотипів при здійсненні правосуддя”, з яким можна ознайомитися тут.

Про сприйняття мови ворожнечі в Україні – ключові висновки дослідження Ради Європи щодо дискримінації, злочинів на ґрунті ненависті та мови ворожнечі в Україні розповіла Інна ВОЛОСЕВИЧ, заступниця директора Info Sapiens.

Участь в обговоренні звіту “Аналіз національних заходів протидії мові ворожнечі в Україні” та ключових висновків дослідження взяли Олена БОГДАН, Голова Державної служби України з етнополітики та свободи совісті, Олександр ДЯЧЕНКО, керівник управління контролю та аналізу Національної ради з питань телебачення та радіомовлення Андрій КУЛИКОВ, голова комісії з журналістської етики Володимир КОНДУР, голова коаліції ромських неурядових організацій України, Тетяна ПЕЧОНЧИК, голова правління Центру прав людини ZMINA, Ева КАТІНКА ШМІДТ, керівниця відділу правосуддя, свобод і громадянського простору Моніторингової місії ООН з прав людини.

Програмна менеджерка Ради Європи Анжела ЛОНГО в ході підбиття підсумків онлайн–презентації звіту розповіла про подальші кроки в напрямку протидії мові ворожнечі.