Національна школа суддів України

Проведено тренінг “Воєнні злочини проти власності: елементи злочину та міжнародна практика”

26 січня 2023 року Національною школою суддів України спільно з Проєктом “Project Expedite Justice – Ukraine” (PEJ Ukraine) проведено очний тренінг з метою підвищення рівня кваліфікації суддів місцевих загальних судів “Воєнні злочини проти власності: елементи злочину та міжнародна практика”.

Наталія Шукліна, проректор Національної школи суддів України, у своїй вітальній промові відзначила про розпочату співпрацю з Проєктом “Project Expedite Justice – Ukraine”. Подякувала представникам Проєкту за залучення міжнародних і національних експертів із кримінального права; розповіла про виклики, що постали перед Школою щодо поглиблення знань і набуття навичок суддями щодо розгляду справ воєнних злочинів, зокрема щодо злочинів розграбування майна; також поділилась інформацією про вже проведені тренінги для суддів із воєнної тематики; звернула увагу учасників на структуру і зміст тренінгу.

Паскаль Турлан, юридичний та програмний директор проєкту “Project Expedite Justice – Ukraine”, експерт з питань взаємної правової допомоги та співробітництва, юрист-міжнародник, який працював з гуманітарними неурядовими організаціями, Урядом Франції, Спеціальним судом для Сьєрра-Леоне та майже 20 років як радник прокурора Міжнародного кримінального суду, подякував Національній школі суддів України за співпрацю в організації та проведенні тренінгу. Розповів про мету створення Проєкту, діяльність якого спрямована на допомогу у розкритті злочинів (збиранні достатньої доказової бази) із розграбування майна, зокрема щодо розграбування сільськогосподарської продукції, а також розслідування випадків використання продуктів харчування як засобів ведення війни. Звернув увагу, що до складу організації входять юристи-міжнародники з різних країн, в тому числі з України. Розповів про співпрацю та надання науково-технічної підтримки прокурорам і працівникам правоохоронних органам у цьому напрямі. Зазначив, що завдяки підписанню Меморандуму про співпрацю з Національною школою суддів України Проєкт планує допомогти розбудувати інституційну потужність Національної школи суддів України з метою поглиблення знань суддів у тематиці воєнних злочинів. А також Проєкт має можливість надавати матеріали – додаткові джерела щодо шляхів розкриття воєнних злочинів, вибірки зі статей і справ, що стосуються воєнних злочинів. Висловив очікування щодо подальшої співпраці зі Школою суддів у проведенні сесій навчання суддів і передачі матеріалів.

Модерування заходу здійснювала Аліса Голощапова, представник Проєкту “Project Expedite Justice – Ukraine”.

Федеріко Тоферн, молодший юридичний консультант PEJ, магістр права, LL.M., викладач на умовах співпраці з кафедрою кримінального права юридичного факультету італійського університету “La Sapienza”, поділився своєю презентацією “Воєнні злочини проти власності в міжнародній судовій практиці –  правові елементи (аспекти)”, особливу увагу зосередивши на злочинах: грабіж як серйозне порушення законів та звичаїв війни; грабіж як воєнний злочин за статтею 8 Римського Статуту.

Дмитро Коваль, юридичний радник Project Expedite Justice, кандидат юридичних наук, доцент кафедри міжнародного та Європейського права, Національного університет “Києво-Могилянська Академія”, виступив із доповіддю “Стаття 438 Кримінального кодексу України: завдання та елементи”, у якій розкрив такі питання: розграбування національних ресурсів на окупованих територіях; застосування засобів ведення війни, що заборонені міжнародним правом; інші порушення законів та звичаїв війни, що передбачені міжнародними договорами, згоду на обов’язковість яких було надано Верховною Радою України; віддання наказу на вчинення будь-яких подібних дій.

Наприкінці заходу судді своїми питаннями розпочали жваву дискусію щодо доказової бази у справах розграбування зерна в Україні із наведенням як норм кримінального процесу, так і реальних проблем у розгляді таких справ. Пан Паскаль Турлан розповів про власний досвід щодо шляхів відстеження зерна, пошуку доказів у такій категорії справ. Висловив свої міркування щодо запитань суддів.

Із заключними словами від Національної школи суддів України виступив заступник начальника відділу науково-методичного забезпечення діяльності судів та органів суддівського врядування Олександр Іщенко. Також участь у тренінгу взяли працівники відділу “Тестологічний центр” НШСУ Єлизавета Ковтюк і Катерина Слюсарева.