Національна школа суддів України

Психологічна адаптація до суддівської діяльності

9 жовтня 2018 року в місті Києві Національна школа суддів України в межах підготовки суддів апеляційних господарських судів провела тренінг на тему: “Психологічна адаптація до суддівської діяльності”.     

Вітальними словами тренінг розпочав начальник відділу підготовки суддів Національної школи суддів України, кандидат юридичних наук, заслужений юрист України Іван Балаклицький, який зазначив, що для успішного виконання складних завдань, які постають перед суддями при здійсненні судочинства, необхідно мати не тільки достатню кількість професійних знань, умінь і навиків, але й бути готовим до впливу широкого спектру психологічних чинників.

Начальник відділу науково-методичного супроводження психологічної підготовки суддів, кандидат психологічних наук Ганна Савченко (модератор тренінгу) представила викладачів (тренерів), ознайомила суддів з метою і навчальними завданнями та з’ясувала їх очікування від тренінгу.

Тренінг проходив у формі модулів. Ганна Савченко, суддя Черкаського окружного адміністративного суду, кандидат юридичних наук, доцент Лариса Трофімова та провідний науковий співробітник відділу науково-методичного супроводження психологічної підготовки суддів, кандидат психологічних наук Андрій Маслюк розкрили зміст першого модулю “Психологічна адаптація до суддівської діяльності” і мотивували суддів до активної участі під час виконання вправ “Ура! Я став суддею!” та “Зіркова година”. У ході обговорення другого модулю “Техніки зовнішньої емоційно-вольової саморегуляції” судді отримали знання про особливості емоційно-вольової саморегуляції і набули досвіду застосування певних психологічних засобів зовнішньої саморегуляції. Варто зазначити, що третій модуль “Психологічні засади профілактики професійного вигорання суддів”, який запропонувала до обговорення Ганна Савченко, сприяв відпрацюванню набутих первинних навиків з протидії професійному вигоранню суддів. Опрацьовуючи наступний модуль, судді обговорили механізми формування професійного самоусвідомлення: самоідентифікацію, саморефлексію і самооцінку, усвідомили роль самовдосконалення у розвитку професійної адаптивності та професійної майстерності судді. Знання психологічних законів і закономірностей, які судді узагальнили в ході тренінгу, опрацювання мозкового штурму, вправ “Швидке зняття напруження в 12 точках”, “Асоціація на самого себе”, “Професійна саморефлексія”, “Пісочний годинник” будуть корисними для використання у професійній діяльності.

Обговорення визначених програмою питань викликало жваві дискусії серед суддівської спільноти. Викладачі-тренери, модератор надали вичерпні, професійні відповіді на запитання, що виникали.

Повний текст програми тренінгу розміщено на веб-сайті Національної школи суддів України в розділі “Підготовка суддів”.