Національна школа суддів України

Психологічні методи детекції прихованої інформації

20 травня 2019 року в місті Києві Національна школа суддів України провела тренінг для працівників апаратів судів “Поліграф і психологічна діагностика. Сучасні методи оцінки достовірності повідомленої інформації”.

Тема тренінгу незвична для працівників апаратів судів, однак стрімко набуває актуальності в юридичній сфері, особливо серед державних службовців.

Тренером запрошено головного редактора наукового видання “Судово–психологічна експертиза. Застосування поліграфа та спеціальних знань в юридичній практиці”, кандидата психологічних наук, доцента Олега Назарова.

На початку тренінгу в ході презентації Power Point учасники ознайомилися з нормативною базою, що регулює застосування поліграфа та професійними засадами психологічної діагностики в суддівській сфері. Присутні мали можливість побачити поліграф у дії, протестувати його можливості на собі та отримати коментарі від тренера за результатами проведеного тестування. Викладач поділився міжнародним досвідом та практикою використання поліграфа в різних країнах, як одного із найбільш ефективних засобів детекції прихованої інформації.

Олег Назаров детально зупинився на особливостях психофізіологічного дослідження із застосуванням поліграфа, зокрема на наукових дослідженнях, що підтверджують його ефективність, на вимогах, що ставляться як до самого приладу, так і до фахівця, який проводить діагностику.

Під час цього модуля учасникам було запропоновано виконати ситуативні задачі в малих групах із подальшим обговоренням результатів.

Учасники тренінгу дізналися про поліграфологічні та неінструментальні основи перевірки показань фізичної особи, мали змогу опанувати основи психологічної верифікації свідчень в юридичній діяльності та базові психологічні методи детекції прихованої інформації.

Надзвичайно цікавою була доповідь тренера, під час якої він поділився навичками розпізнавання обману за допомогою психологічних ознак та надав практичні рекомендації з розпізнавання неправдивої інформації на підставі поведінкових, невербальних сигналів, міміки та жестів. Закріпити ці навички слухачі могли за допомогою виконаних ситуативних задач з подальшими коментарями тренера.

На завершення тренінгу присутні обмінялися своїми думками та баченнями перспектив розвитку поліграфічного дослідження в судовій сфері та отримали відповіді на свої запитання від досвідченого фахівця.