Національна школа суддів України

Психологічні особливості ефективного спілкування у професійній діяльності суддів

18 лютого 2020 року в місті Києві Національна школа суддів України в межах підготовки суддів  судових палат у кримінальних справах апеляційних судів провела семінар-практикум “Психологічні особливості ефективного спілкування у професійній діяльності суддів”.     

Вітальними словами захід розпочав модератор – заступник начальника відділу науково-методичного супроводження психологічної підготовки суддів, кандидат психологічних наук Андрій Маслюк, який визначив мету і завдання та кінцевий результат семінару-практикуму.

Семінар-практикум проведено у формі модулів. Андрій Маслюк ознайомив суддів із психологічними основами ефективного спілкування, особливостями встановлення контакту та формування комунікативних навичок у професійній діяльності суддів. Модератор мотивував суддів до активної участі під час виконання практичних завдань “Якість спілкування”, “Тип відповіді” та “Долоньки”. У ході опрацювання другого модулю “Психологічний вплив у спілкуванні” учасники дізнались про види психологічного впливу. Викладач зосередив увагу на обговоренні методів та засобів попередження й конструктивного розв’язання конфліктів. Виконання суддями завдань “Пісочний годинник” під час “мозкового штурму”  актуалізували проблематику семінару-практикуму та дозволили їм оцінити рівень інформованості. Знання психологічних законів і закономірностей, які судді узагальнили під час заходу, перегляд та обговорення відеоролика “Конфронтація” будуть корисними для використання у професійній діяльності.

Обговорення визначених програмою питань викликало жваві дискусії серед суддівської спільноти. Модератор, фасилітатори надали вичерпні, професійні відповіді на всі запитання.

Повний текст програми семінару-практикуму розміщено на веб-сайті Національної школи суддів України в розділі “Підготовка суддів”.