Національна школа суддів України

Психологічні особливості суддівської діяльності

10 грудня 2018 року в місті Чернівцях місцевим  регіональним відділенням  Національної  школи суддів України проведено семінар для суддів місцевих та апеляційних судів на тему: “Психологічні особливості суддівської діяльності”.

Захід відкрила заступник директора Чернівецького регіонального відділення Тетяна Аілінчій, яка привітала учасників та подякувала  керівництву Буковинського державного медичного університету за підтримку  у проведенні семінару.

Вітальною промовою до суддів звернувся суддя Чернівецького апеляційного суду Ігор Лисак, який зазначив, що  сьогодні є нагальна необхідність вивчати та обговорювати  особливості професійного вигоряння та засоби запобігання цьому явищу.

Завідувач кафедри психології та філософії Буковинського державного медичного університету, професор, доктор психологічних наук Алла Борисюк зосередила увагу  на питанні ефективного адаптування до складних умов та обставин не лише на роботі, а й в особистому житті. Судді навчилися, як запобігти емоційному виснаженню та конструктивно долати стрес,  дізналися про психологічні методи зовнішньої та внутрішньої саморегуляції емоційних станів.

Використовуючи презентації  Power Point, Ігор Лисак обговорив з учасниками семінару актуальні питання психологічної особливості діяльності судді, звернув увагу на ознаки професійного вигорання, чинники, які його зумовлюють. Під час виконання практичного завдання судді змогли визначити, який вид втоми переважає в кожного з них, навчилися розрізняти фізичне, розумове та емоційне виснаження і підбирати засоби для профілактики та уникнення кожного з них.

Відповідаючи на запитання суддів, Алла Борисюк розповіла про види емоційної самодопомоги, надала корисні та цікаві поради щодо розвитку емоційної компетентності та гармонізації балансної моделі життя.

Окрім того, судді переглянули та обговорили відеоролики “Психологічний аспект спілкування з учасниками судового процесу”, “Психіатри”, а також  взяли  участь у дискусіях.

Після закінчення семінару судді поділилися враженнями та висловили свої побажання та пропозиції.