Національна школа суддів України

Рекомендації для ефективного судового управління

9 вересня 2021 року в місті Києві проректор Володимир Мазурок, очільниці відділів підготовки працівників апаратів судів і Вінницького навчального центру Наталія Тимощук та Олена Мілієнко взяли участь в онлайн–презентації рекомендацій щодо внесення змін до нормативно–правових актів задля визначення механізмів упровадження управлінського партнерства в судах.

У ході засідання старша менеджерка міжнародних програм, Офіс Уповноваженого з питань федеральних суддів Канади, Наталія Городецька та координаторка з питань судового адміністрування та гендерної політики, Проєкт підтримки судової реформи, Людмила Чернявська зазначили цілі зустрічі та поінформували про роботу над рекомендаціями.

Було зазначено, що Рекомендації розроблялися в рамках діяльності компоненту “Судове адміністрування” на основі результатів дослідження взаємодії та розподілу повноважень між головою суду та керівником апарату, яке формувалося за результатами проведеного аналізу анкет голів судів і керівників апаратів судів, а також за результатами експертного обговорення питань адміністративного менеджменту роботою судів за участі українських і канадських судових управлінців.

Міжнародні експерти Пітер Х. Соломон, почесний професор політології, права та кримінології Університету Торонто, Канада, суддя Дерек Грін, Апеляційний суд провінції Ньюфаундленд та Лабрадор, Канада та Памела Райдер Лахі, експертка з судового адміністрування, екс-головна адміністраторка судів провінції Ньюфаундленд та Лабрадор, Канада довели основоположні принципи механізмів упровадження управлінського партнерства в судах.

Під час онлайн–засідання відбулася також спільна дискусія щодо життєздатності та доцільності впровадження запропонованих нормативно–правових змін – на практиці та законодавчо.

Окрім цього, учасники та учасниці засідання надали свої пропозиції стосовно найдієвіших способів упорядкування управлінської практики в українських судах.

У засіданні взяли участь Голова Ради суддів України Богдан Моніч, заступник Голови Державної судової адміністрації України Сергій Чорнуцький, українські та канадські судді, експерти з судового адміністрування, представники українсько–канадського Проєкту підтримки судової реформи.