Національна школа суддів України

Рівність крізь призму заборони дискримінації

8-12 липня 2019 року Національна школа суддів України за підтримки проекту “Підтримка навчання суддів, що відповідає їх потребам”, який упроваджується Координатором проектів ОБСЄ в Україні проводить тренінг для тренерів та тренерок, гендерних координаторів і координаторок: “Гендерна рівність крізь призму заборони дискримінації у світлі практики Європейського суду з прав людини”.

Відкриваючи  тренінг, проректор Володимир Мазурок наголосив, що основні засади Концепції національних стандартів суддівської освіти та ключові цінності Національної школи суддів України передбачають можливість експериментувати з методиками підготовки суддів і кандидатів на посаду судді, що є надзвичайно важливим у сучасних умовах глобалізації інформаційного простору та вдосконалення різноманітних технологій і методів роботи.  Володимир Мазурок зазначив, що важливо вірити в можливість змін і здійснення очікувань на зміни у ставленні суспільства до проблеми досягнення ґендерної рівності.

У ході тренінгу вишкіл проходять майбутні тренери та тренерки цього тренінгу для суддів, а також буде формуватися мережа гендерних координаторів у судах задля впровадження гендерного інтегрування в судову систему України в контексті значимості в сучасному суспільстві питання гендерної рівності та інтеграції України до Європейського Союзу.

Викладачами тренінгу для тренерів є начальник відділу наукових досліджень проблем судочинства та науково-методичного забезпечення суддівської освіти, директорка курсу Тетяна Фулей, судді Андрій Нижний та Андрій Савчак.  Учасниками та учасницями  тренінгу є судді, які залучалися до розробки та викладання курсів, присвячених ґендерній тематиці та застосуванню Конвенції та практики Європейського суду при здійсненні правосуддя.

Програма тренінгу є комплексною та передбачає опрацювання тем паралельно з обговоренням методології проведення ґендерного тренінгу.

Зокрема, на тренінгу будуть обговорені питання щодо дискримінації та гендерних стереотипів. Окремий день тренінгу (10 липня) буде присвячений темі: “Гендер і правосуддя”.