Національна школа суддів України

Робота судів в часи пандемії: кращі практики

29 вересня 2021 року Проєкт Європейського Союзу “Право–Justice” у співпраці з Програмою Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) “Нове правосуддя” провели конференцію “Діяльність суду під час пандемії: кращі міжнародні та українські практики. Засвоєні уроки”. Цей захід став початком другого етапу Нової фази Ініціативи “Модельні суди”, в рамках якого судові адміністратори обмінялися думками щодо результатів ефективних рішень під час карантинних обмежень, впроваджених в США, Європі та Україні, задля стабільного функціонування судів.

З вітальними словами на конференції виступили голова Ради суддів України Богдан Моніч, заступник Голови Державної судової адміністрації України Сергій Чорнуцький, голова Служби судової охорони Валерій Бондар, юридичний радник Програми USAID “Нове правосуддя” Ольга Ніколаєва, проректор Національної школи суддів України Наталія Шукліна та головний міжнародний експерт з питань судової реформи Проєкту ЄС “Право–Justice” Анна Адамська-Галлант.

У своєму виступі Наталія Шукліна наголосила на актуальності теми в рамка сьогодення задля ефективної роботи судів України та країн світу,  а також звернула увагу, що питання доступу до правосуддя та безпеки в умовах пандемії є надто важливим для громадян, що звертаються за захистом прав до українських судів. Також проректор відмітила, що судові органи, а саме Рада суддів України, Державна судова адміністрація України та Служба судової охорони, на належному рівні сприяють в забезпеченні головам судів, керівникам апаратів судів створення ними умов, які були предметом обговорення під час заходу.

У ході онлайнової конференції експерти Проєкту ЄС “Право–Justice” Реда Мольєне та Ярослав Гвіздак поділилися з українськими колегами литовським та польським досвідом щодо доступу до правосуддя та безпеки під час пандемії, а Ольга Ніколаєва виступила з презентацією щодо відповіді судів США на виклики, пов’язані з Covid-19. Про власний досвід роботи в умовах пандемії також розповіли керівники апаратів модельних судів.

У роботі конференції від Національної школи суддів України також взяли участь директор відділу “Вінницький навчальний центр” Олена Мілієнко та начальник відділу підготовки працівників апаратів судів Наталія Тимощук.