Національна школа суддів України

Роль ЄКПЛ та практики ЄСПЛ у системі правосуддя України: досвід чверті століття та нові виклики

10 червня 2022 року Національна школа суддів України спільно з Верховним Судом та Львівським національним університетом імені Івана Франка та за підтримки Координатора проєктів ОБСЄ в Україні “Гарантування дотримання прав людини в системі правосуддя. Друга фаза” провела для суддів місцевих загальних та апеляційних судів круглий стіл “Роль ЄКПЛ та практики ЄСПЛ у системі правосуддя України: досвід чверті століття та нові виклики”, який приурочений до 25 річниці ратифікації Україною Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

Фахову дискусію вітальними промовами відкрили ректор Львівського національного університету імені Івана Франка Володимир Мельник, Голова Верховного Суду Всеволод Князєв, ректор Національної школи суддів України Микола Оніщук, Координатор проектів ОБСЄ в Україні, Посол Генрік Вілладсен та декан юридичного факультету Львівського національного університету імені Івана Франка Володимир Бурдін.

Ректор Микола Оніщук у вітальній промові наголосив, що даний захід є однією зі складових систем суддівської підготовки, яка спрямована на вивчення ЄКПЛ та правозастосування. Він відзначив, що ЄКПЛ і механізми, які були створені для забезпечення виконання судових рішень, є одним з найбільших надбань Ради Європи. ЄКПЛ слугувала створенню національного джерела права.  Ректор зауважив, що проведення такого навчального заходу має на меті покращити знання суддями практики ЄСПЛ при здійсненні правосуддя та обговорити нові виклики, з якими стикається судова система. Водночас він відзначив насиченість, змістовність програми заходу та можливість спілкування з досвідченими в цій тематиці суддями Верховного Суду й науковцями. Також висловив впевненість в корисності нинішньої дискусії для всіх учасників в удосконаленні практики правозастосування українськими судами ЄКПЛ.

У виступі Володимир Мельник відзначив актуальність тематики заходу та наголосив, що проведення круглого столу є продовження співпраці інституцій стосовно імплементації норм міжнародного права в рамках українського законодавства, а дотримання норм закону прав людини є тим інструментом, що наближає перемогу. Він поінформував про визнання роботи колективу Львівського національного університету імені Івана Франка і підписання меморандуму щодо партнерства з альянсом європейських університетів.

Голова Верховного Суду Всеволод Князєв відмітив, що ЄКПЛ слугує дороговказом для визначення ідеалів та цінностей демократичного суспільства. Також охарактеризував тенденції, які пов’язані з останніми рішеннями ЄСПЛ та надав рекомендації щодо удосконалення освіти у сфері імплементації і практики ЄКПЛ.

Посол Генрік Вілладсен привітав учасників заходу та відзначив, що цей захід є продовженням діалогу з актуальних питань для захисту прав людини. Круглий стіл зібрав суддів, юристів, науковців, експертів, аби обговорити роль ЄКПЛ та практики ЄСПЛ у системі правосуддя України. Він зазначив, що за останні роки Україна досягла значного покращення у сфері інтеграції принципів ЄКПЛ у національну правову базу та впровадження практики ЄКПЛ у національну судову практику. Посол поінформував про проведення спільно з НШСУ з часу російської агресії на території України низки навчальних заходів щодо особливостей розгляду кримінальних справ під час воєнного стану. Він наголосив, що надзвичайно важливим є надання суддям та фахівцям судової справи знань про принципи ЄКПЛ та практику суду, що розвивається стосовно справ пов’язаних з воєнними конфліктами.

Володимир Бурдін у виступі відзначив допомогу міжнародних партнерів у підтримці під час військової агресії. Ключові питання круглого столу та склад учасників свідчать про актуальність даної тематики. Також він зауважив, що практика  використання рішень ЄКПЛ національними суддями є забезпечення формування єдиного міжнародного європейського правопорядку, який на сьогодні є необхідним.

Розпочав роботу круглого столу ключовою доповіддю Роль ЄКПЛ та практики ЄСПЛ у системі правосуддя. Досвід чверті століття та нові виклики” суддя Європейського суду з прав людини від України Микола Гнатовський.

Модерували навчання: менеджер проєктів з верховенства права та прав людини Координатора проектів ОБСЄ в Україні Олександр Сидєльніков, начальниця відділу наукових досліджень проблем судочинства та науково-методичного забезпечення суддівської освіти НШСУ Тетяна Фулей, доцентка кафедри конституційного права Львівського національного університету імені Івана Франка Марта Мочульська та доцентка кафедри адміністративного права Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого Надія Писаренко.

Упродовж роботи круглого столу судді місцевих загальних та апеляційних судів опрацювали три сесії.

Важливим аспектом першої сесії був розгляд кримінально-правового виміру застосування практики ЄСПЛ. Панелісти: суддя Верховного Суду Аркадій Бущенко; Урядовий уповноважений у справах ЄСПЛ (2012–2013 рр.), адвокат Назар Кульчицький; суддя Стрийського міськрайонного суду Львівської області, тренерка НШСУ Вікторя Бучківська; кандидатка юридичних наук, доцент, завідувач кафедри теорії права та прав людини Українського католицького університету Світлана Хилюк та старший юрист Секретаріату ЄСПЛ, заступник Голови Секретаріату Адміністративного Трибуналу Ради Європи Дмитро Третьяков зосередили свої виступи на обговоренні низки справ ЄСПЛ що мали вплив на національну кримінальну юстицію та на розгляді концепцій, що їх принесла практика ЄСПЛ в національну правову систему, найбільше вплинули на кримінальні провадження.

Інформативним та корисним для суддівської аудиторії було висвітлення під час наступної сесії впливу Конвенції на розгляд спорів “щодо прав і обов’язків цивільного характеру”. До спілкування зі слухачами запрошена фахова команда, а саме: суддя Верховного Суду Дмитро Гудима; Урядовий уповноважений у справах ЄСПЛ (2016–2021 рр.), адвокат Іван Ліщина; суддя Львівського апеляційного суду, тренер НШСУ Ярослав Левик; кандидат юридичних наук, доцент кафедри теорії та філософії права Львівського національного університету імені Івана Франка Назарій Стецик та Дмитро Третьяков під час презентацій прокоментували скарги, що стосувалися порушень прав, гарантованих п. 1 статті 6 Конвенції та “матеріальної статті” та ознайомили зі справами ЄСПЛ, що мали найбільший вплив на розгляд цивільних справ.

Предметом обговорення наступної сесії були актуальні питання стосовно впливу практики ЄСПЛ на вирішення адміністративних спорів. Наразі спікери суддя Верховного Суду Тетяна Анцупова, Назар Кульчицький, Тетяна Фулей та Дмитро Третьяков спрямували слухацьку аудиторію до активного обговорення важливих питань, зокрема: які концепції, вироблені ЄСПЛ, були найбільш вдало сприйняті адміністративною юстицією, і щодо яких були певні труднощі; баланс інтересів особи і держави/суспільства – як його досягнути у судовому рішенні.

Під час жвавих дискусій, які виникали в ході сесій круглого столу, судді з’ясовували, які уроки важливо засвоювати та які помилки застосування практики ЄСПЛ не повторити, якщо йдеться про розгляд справ, пов’язаних з російською агресією.

У заключній частині навчання судді місцевих загальних та апеляційних судів обмінялися думками, отримали корисні рекомендації, обґрунтовані  відповіді на запитання, а модератори та організатори  заходу підвели підсумки фахової дискусії.