Національна школа суддів України

Роль голови суду в дотриманні вимог антикорупційного законодавства

24–25 травня 2019 року в місті Запоріжжі Дніпровським регіональним відділенням Національної школи суддів України за підтримки українсько–канадського Проекту підтримки судової реформи та за сприяння Міністерства міжнародних справ Канади проведено дводенний семінар для голів місцевих та апеляційних судів Запорізької області на тему: “Роль голови суду в забезпеченні дотримання вимог антикорупційного законодавства”.

Вітальними словами семінар розпочали голова Запорізького апеляційного суду Валерій Бєлка, суддя Верховного Суду Єгор Краснов, директор Дніпровського регіонального відділення Олександр Мартиненко, канадські гості – голова Апеляційного суду провінції Британська Колумбія, Канада, очільник судової влади провінції Роберт Бауман та директор з правових та навчальних питань групи міжнародного співробітництва Національного суддівського інституту Дональд Чіассон.

Представили учасників та ознайомили з порядком денним модератор заходу Дональд Чіассон і експерт Проекту підтримки судової реформи Валерія Кохан.

Захід провели Роберт Бауман, Дональд Чіассон, суддя Конституційного суду України, доктор юридичних наук Віктор Городовенко, суддя Верховного Суду, голова Комітету Ради суддів України з питань дотримання етичних норм, запобігання корупції і врегулювання конфлікту інтересів Єгор Краснов, начальник відділу із запобігання і виявлення корупції апарату Верховного Суду Оксана Комар, начальник відділу підготовки викладачів (тренерів) – радник Національної школи суддів України, суддя Верховного Суду України у відставці, заслужений юрист України, кандидат юридичних наук Ольга Шаповалова, радник голови Хмельницького апеляційного суду Анатолій Марцинкевич.

З метою більш детального та ефективного обговорення теми “Корупція в судовій системі: сутність, фактори та законодавство”, яке розглядалося у перший день семінару, його було розділено на окремі блоки.

Доповіді:

- Корупція в судовій владі. Висновок № 21 Консультативної ради європейських суддів “Запобігання корупції серед суддів” (Віктор Городовенко)

- Презентація досвіду Канади у сфері запобігання корупції та коментарі до Висновку № 21 Консультативної ради європейських суддів (Роберт Бауман)

- Вимоги українського антикорупційного законодавства щодо суддів та ініціативи у цій сфері (Ольга Шаповалова)

- Роль Ради суддів України у запобіганні корупції та огляд антикорупційних ініціатив в Україні щодо суддів (Єгор Краснов)

- Вимоги українського антикорупційного законодавства щодо працівників апарату суду та помічників суддів й ініціативи в цій сфері (Оксана Комар).

Крім цього, було проведено експрес-опитування слухачів за допомогою електронної системи “клікерів”, “мозковий штурм”, де учасники склали перелік можливих корупційних ситуацій; пленарне обговорення: короткі коментарі щодо вимог українського антикорупційного законодавства. Слухачі отримали відповіді на свої запитання та виконали два практичні завдання.

Підбиття підсумків першого дня семінару провели Валерій Бєлка, Роберт Бауман та Дональд Чіассон.

Обговорення теми “Роль голови суду в запобіганні та протидії корупції” було побудовано аналогічно.

Інформацію щодо ролі голови суду в запобіганні та протидії корупції в Україні та Канаді довели до слухачів Анатолій Марцинкевич та Роберт Бауман.

Ольга Шаповалова проінформувала про ініціативи Національної школи суддів України щодо підготовки суддів із питань дотримання суддями вимог антикорупційного законодавства.

Також було проведено фінальне експрес-опитування та пленарне обговорення, під час яких слухачі визначили п’ять заходів, які може вжити голова суду із забезпечення дотримання вимог антикорупційного законодавства в суді.

Семінар, проведений в інтерактивного формі, було наповнене презентаціями у форматі Power Point та спрямовано на оволодіння очільниками судів знаннями та навичками щодо дотримання вимог антикорупційного законодавства і ролі голови суду в запобіганні корупції суддями, працівниками апарату суду та помічниками суддів.

Після підбиття підсумків семінару, з метою зворотного зв’язку, було проведено анкетне опитування слухачів та вручено сертифікати Національної школи суддів України.