Національна школа суддів України

Розгляд податкових спорів судами адміністративної юстиції

22 травня 2019 року Національна школа суддів України в межах підготовки суддів окружних адміністративних судів провела тренінг “Розгляд податкових спорів судами адміністративної юстиції”.     

Вітальними словами тренінг розпочала модератор –  адвокат, керівник департаменту податкового та митного права юридичної компанії “Jurimex”, CEO Taxlink Віта Форсюк, яка ознайомила з метою курсу, навчальними цілями, представила викладачів (тренерів) та з’ясувала очікування суддів від заходу.

Для проведення тренінгу були запрошені викладачі (тренери) Наталія Блажівська, Ірина Желтобрюх, Дмитро Михайленко та Ігор Олендер, які зосередили увагу суддів на актуальних питаннях щодо вирішення податкових спорів з іноземним елементом:  які  зміни варто  очікувати   із  впровадженням BEPS та MLI. У ході дискусії викладачі залучили суддів до обговорення рішення Суду (справедливості) Європейського Союзу (Court [of Justice] of the European Union) в податкових спорах, розкрили новий підхід Суду (справедливості) Європейського Союзу стосовно вирішення спорів щодо застосування міжнародних податкових конвенцій. Під час виступів доповідачі представили практику КАС ВС з розгляду касаційних скарг у справах щодо податкових спорів та висвітлили проблематику трансформації спорів із трансферного ціноутворення: перехід від формальних питань до сутнісного аналізу операцій.

У ході тренінгу судді обмінялися думками щодо актуальних питань розгляду податкових спорів судами адміністративної юстиції. Викладачі (тренери) та модератор надали вичерпні відповіді на всі поставлені запитання.

Повний текст програми тренінгу розміщенио на веб-сайті Національної школи суддів України в розділі “Підготовка суддів”.