Національна школа суддів України

Розгляд проблемних питань суддями судових палат у цивільних справах апеляційних судів

22–26 жовтня 2018 року в місті Києві Національна школа суддів України проводить підготовку суддів судових палат у цивільних справах апеляційних судів.

Вітальною промовою підготовку відкрив проректор з підготовки кадрів для судових органів Національної школи суддів України, суддя Верховного Суду України у відставці, заслужений юрист України Анатолій Костенко, який зазначив, що освітня доктрина Національної школи суддів України ґрунтується на формуванні суддівських навичок, умінь та розумінні значущої ролі судді в утвердженні принципу верховенства права. У своєму виступі проректор наголосив, що з урахуванням вимог статті 89 Закону України “Про судоустрій і статус суддів” в межах підготовки для підтримання кваліфікації суддів судових палат у цивільних справах апеляційних судів передбачено проведення тренінгів на тему: “Особливості розгляду трудових спорів”, “Особливості розгляду житлових спорів” (модератор – заступник начальника відділу підготовки викладачів (тренерів) Національної школи суддів України, суддя Вищого спеціалізованого суду з розгляду цивільних і кримінальних справ у відставці, кандидат юридичних наук Галина Юровська).

Для професійного та особистісного вдосконалення суддів програмою підготовки передбачено спілкування з високопрофесійними діючими колегами, викладачами (тренерами), головою Апеляційного суду провінції Британська Колумбія, авторитетними науковцями. Виконувач обов’язків Голови Верховного Суду України, кандидат юридичних наук, заслужений юрист України Василь Гуменюк зосередить увагу на дискусійному питанні щодо практики розгляду судами спорів, що виникають із земельних правовідносин. Представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини з питань дотримання прав внутрішньо переміщених осіб (2014–2018 рр.), адвокат Жанна Лук’яненко обговорить застосування Європейської конвенції з прав людини та  практики Європейського суду з прав людини в цивільному судочинстві, зосередивши увагу на рішеннях ЄСПЛ проти України. Член Вищої ради правосуддя, суддя Апеляційного суду Харківської області Лариса Швецова запропонує розглянути новели Цивільного процесуального кодексу в контексті застосування міжнародних стандартів судочинства. Суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді Марина Червинська допоможе удосконалити знання з актуального питання апеляційного провадження сімейних спорів та ознайомить із судовою практикою розгляду цивільних справ, що виникають із сімейних правовідносин, у тому числі при поділі майна подружжя, яке проживало однією сім’єю без реєстрації шлюбу; майна набутого одним чи кожним із них у наслідок приватизації;  майна, що передане ним або одним з них для здійснення підприємницької діяльності. Практично значущим буде розгляд суддями суперечливих питань, що виникають під час розгляду цивільних справ в апеляційному та касаційному порядку. Інформативним буде виступ голови Апеляційного суду провінції Британська Колумбія (Канада), очільника судової влади провінції Роберта Баумана щодо обміну досвідом стосовно незалежності та безсторонності, етичних питань та довіри суспільства до правосуддя. Викладач Національної школи суддів України, доцент, кандидат філологічних наук Оксана Кабиш допоможе суддям удосконалити знання щодо українського ділового мовлення та мистецтва правового письма. Головний науковий співробітник відділу науково-методичного забезпечення діяльності Вищої кваліфікаційної комісії суддів України та Вищої ради правосуддя Національної школи суддів України, доцент, кандидат юридичних наук Наталія Ахтирська залучить суддів до обговорення міжнародних стандартів та їх запровадження в Україні, особливостей декларування майна, доходів, витрат і зобов’язань фінансового характеру.

У ході підготовки судді судових палат у цивільних справах апеляційних судів у конструктивній атмосфері обміняються думками, виконають індивідуальні та практичні завдання, обговорять проблемні питання, обміркують шляхи їх вирішення. 

Повний текст програми підготовки розміщено на веб-сайті Національної школи суддів України в розділі “Підготовка суддів”.