Національна школа суддів України

Розгляд спорів щодо державної служби в умовах воєнного стану

17 червня 2022 року Національна школа суддів України провела  всеукраїнський семінар “Актуальні питання розгляду спорів щодо державної служби” для суддів та помічників суддів адміністративних судів.

Учасників семінару привітали директор Одеського регіонального відділення Володимир Пироговський, голова Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду, заслужений юрист України, доктор юридичних наук, професор Михайло Смокович, суддя, секретар Судової палати з розгляду справ щодо виборчого процесу та референдуму, а також захисту політичних прав громадян Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду, кандидат юридичних наук Олена Калашнікова та голова П’ятого апеляційного адміністративного суду, кандидат юридичних наук Олександр Джабурія.

Під час семінару також виступили судді Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду, доктори юридичних наук Мирослава Білик, Олена Губська, Ян Берназюк. Своїм досвідом із колегами поділились Олександр Джабурія та суддя Херсонського окружного адміністративного суду Віталій Попов.

До програми семінару включено такі питання:

-       особливості проходження державної служби в умовах воєнного стану;

-       порушення присяги як підстава застосування заходів державного впливу до державного службовця;

-       межі застосування трудового законодавства в судовій практиці щодо спорів у сфері державної служби;

-       правові аспекти реалізації законодавства  щодо звільнення державних службовців у період реформування;

-       застосування законодавства під час звільнення прокурорів у процесі реформування органів прокуратури;

-    окрема ухвала як вид процесуального судового рішення та підстава для притягнення до дисциплінарної відповідальності державного службовця.

Теми семінару викликали жваве обговорення –  учасники обмінялися думками, отримали відповіді на свої запитання та висловили свої враження, зауваження і побажання в анкетах зворотного зв’язку.

Кожен учасник семінару отримав електронний Сертифікат Національної школи суддів України.