Національна школа суддів України

Розмежування колабораційної діяльності із суміжними складами кримінальних правопорушень

Національна школа суддів України провела перший вебінар, із серії навчальних заходів, на тему “Злочини проти основ національної безпеки України” для суддів і помічників суддів місцевих загальних та апеляційних судів. Предметом обговорення  стали склади кримінальних правопорушень, передбачених статтями 111,111.1 та 111.2 Кримінального кодексу України.

У вітальній промові проректор Національної школи суддів України Наталія Шукліна наголосила, що тема вебінару є складною та надзвичайно актуальною в реаліях сьогодення, проанонсувала роботу  школи   щодо розробки низки вебінарів, присвячених проблемним питанням кваліфікації злочинів проти основ національної безпеки України, проти встановленого порядку несення військової служби та злочинів  проти миру, безпеки людства та міжнародного правопорядку.

У проведенні вебінару взяли участь судді  Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду Наталія Антонюк та  Герман Анісімов, а також доцент кафедри кримінального права Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого  Микола Рубащенко. Модерувала захід очільниця Харківського регіонального відділення Лілія Гуцал.

У першій сесії судді Верховного Суду обговорили із колегами питання розмежування колабораційної діяльності із суміжними складами кримінальних правопорушень.

У другій сесії науковець Микола Рубащенко акцентував увагу учасників заходу на співвідношенні злочинів проти основ національної безпеки України між собою та суміжними злочинами в контексті законодавчих новел.

Під час вебінару судді та помічники суддів обговорили  практичні питання та  отримали на них фахові відповіді. Наприкінці заняття учасники та учасниці висловили свої враження та побажання щодо проведення наступних онлайнових заходів в анкетах зворотного зв’язку.

Повний текст програми вебінару розміщено за посиланням: тут.