Національна школа суддів України

Розширення можливостей дистанційного навчання

13-15 вересня 2017 року проектом Ради Європи “Боротьба з насильством щодо жінок та дітей в Україні” у співпраці з Національною школою суддів України та Національною академією прокуратури України організовано спільний семінар (навчання тренерів) дистанційних навчальних курсів програми РЄ HELP на теми: “Судочинство дружнє до дитини” та “Протидія насильству щодо жінок і домашньому насильству”.

З вітальним словом  на тренінгу виступила Наталія Шукліна, проректор Національної школи суддів України. Пані Шукліна звернула увагу на важливість питань, які охоплюють дистанційні навчальні курси та, посилаючись на дослідження ГО “ЛаСтрада-Україна” та DCAF щодо оцінки стану готовності системи кримінального правосуддя України забезпечити виконання зобов’язань, пов’язаних із ратифікацією Конвенції Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу із цими явищами, наголосила на неефективності реагування системи кримінального правосуддя на насильство стосовно жінок і домашнє насильство та нестачу інституційних спроможностей.  Проректор акцентувала увагу на важливості співпраці представників судової системи, органів прокуратури, адвокатури та правоохоронних органів з даної тематики щодо  розробки та запровадження у навчальний процес дистанційних курсів для правників для отримання навичок єдиного підходу у посиленні правосуддя із урахуванням інтересів дітей та жінок. 

До участі у заході також долучилися розробники навчального курсу НШСУ “Особливості розгляду справ, пов’язаних із домашнім насильством”, судді-тренери та наукові співробітники Школи.

Тренінг має на меті поглибити знання щодо різних форм насильства по відношенню до дітей та жінок, розглянути поширені уявлення та упередження у цій сфері, більш детально освоїти основні принципи Стамбульської конвенції та інших міжнародних і європейських стандартів. Основне завдання тренінгу – навчитися застосовувати підхід, що відповідає статі та враховує потреби жертви насильства та передати ці знання своїм колегам.

Перший день тренінгу об’єднав дві групи експертів з обох навчальних курсів. Іноземні експерти Ради Європи провели презентацію учасникам тренінгу програми HELP, ознайомили учасників із методикою навчання за темою «права людини», ідентифікацією потреб у навчанні, визначенню навчальних цілей, прийомам навчання та оцінювання. Майбутні тренери матимуть можливість ознайомитися із платформою та інструментами дистанційного навчання програми HELP.

Наступні два дні учасники тренінгу працюватимуть по групах відповідно до навчального курсу. Міжнародні експерти ознайомлять українських тренерів із структурою дистанційних курсів по модулях. Учасники тренінгу обговорять зміст та етапи адаптації курсів до національного законодавства та практики. Обидва навчальні курси будуть запроваджені у кінці 2017 року.