Національна школа суддів України

Розуміння права на справедливий публічний розгляд справи у прецедентній практиці Європейського суду з прав людини

21 вересня 2021 року Національна школа суддів України провела онлайн–семінар  для суддів місцевих загальних та апеляційних судів на тему “Особливості розуміння права на справедливий публічний розгляд справи у прецедентній практиці Європейського суду з прав людини” за підтримки Консультативної місії Європейського Союзу.

Вітальними словами онлайн–семінар відкрили модератор заходу, виконувач обов’язків директора Дніпровського регіонального відділення Володимир Поплавський, який розповів слухачам про мету проведення навчального заходу та представив викладачів. Привітав слухачів з початком онлайн-семінару старший радник з питань реформування органів прокуратури представництва Консультативної місії Європейського Союзу України в місті Маріуполі Йоні Лехтімакі.

Під час семінару регулярний експерт з питань конституційного права в Конституційному комітеті парламенту Фінляндської Республіки, докторка юридичних наук Майя Дальберг (Фінляндія) у своїх презентаціях представила тему щодо допустимості доказів сторони захисту та справедливості провадження, провела аналіз рішення ЄСПЛ “Чжан проти України” та відповіла на питання слухачів.

Зацікавленість та жваве обговорення викликала інтерактивна лекція судді Апеляційного суду Дніпропетровської області, кандидата юридичних наук Андрія Мазниці щодо принципів справедливого судового розгляду у практиці Європейського суду з прав людини та аналіз рішень “Кін проти України”, “Вега та інші проти України”,“Гарбуз проти України”, “Кінаш і Дзюбенко проти України”.

Продовжила цю тему, але з більш практичної точки зору Ірина Шаповалова, суддя Павлоградського міськрайонного суду Дніпропетровської області, докторка філософії в галузі права, яка розглянула зі слухачами проблемні питання доказів і доказування у кримінальному провадженні в суді першої інстанції з урахуванням прецедентної практики ЄСПЛ у справах “Бондар проти України”, “Якуба проти України”.

Слухачами і викладачами активно використовувався чат: ставилися запитання, надавалися відповіді, проводилося обговорення проблемних питань та обмін досвідом.

Свої враження від участі у семінарі і вебінарі та побажання щодо тематики наступних заходів учасники семінару мали змогу висловити, заповнивши анкети зворотного зв’язку.

Кожному судді, який брав участь у семінарі і вебінарі, буде вручено Сертифікат Національної школи суддів України.

Повний текст програми онлайн-семінару на вебсайті Національної школи суддів України в розділі “Підготовка суддів”.