Національна школа суддів України

Секретарі судового засідання місцевих загальних та апеляційних судів обмінюються досвідом із колегами господарської юстиції

11–15  грудня 2017 року в  місті Харкові місцеве  регіональне відділення Національної школи суддів України проводить підготовку секретарів судового засідання місцевих загальних та апеляційних судів.

Заступник директора Харківського регіонального відділення Яна Шевцова привітала слухачів та зауважила, що програмою підготовки охоплено не тільки основні напрями роботи секретаря судового засідання, а  й передбачено розгляд актуальних питань щодо проходження державної служби, виконання вимог антикорупційного законодавства, а також відвідування господарського суду Харківської області.

Під час підготовки суддя Тетяна Штих розповість про процесуальні засади діяльності секретарів судового засідання, методику роботи з матеріалами судових справ, правила складання протоколу та ведення журналу судового засідання. Слухачі виконають практичні вправи, індивідуальні та групові завдання.

На заняттях  головного спеціаліста відділу організаційного забезпечення діяльності судів, судової статистики та інформаційних технологій територіального управління Державної судової адміністрації України в Харківській області Наталії Малишкіної слухачі ґрунтовно вивчать питання щодо ведення судового діловодства,  ознайомляться з вимогами Законів України  “Про судовий збір” та “Про звернення громадян”.

Представник Харківської міської громадської організації інвалідів “Креавіта” Уляна Франківська обговорить зі слухачами питання щодо основ удосконалення навичок комунікації в роботі з людьми з особливими потребами.

Доцент  Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого Василь Пивоваров під час інтерактивної лекції “Ділове українське мовлення” розповість про складні випадки слововживання, мовний етикет, правильність укладання юридичних документів тощо.

Для проведення заняття щодо застосування міжнародних актів у правосудді, визнання та виконання рішень іноземних судів в Україні запрошено начальника відділу судової роботи та міжнародного співробітництва Головного територіального управління юстиції в Харківській області Наталію  Колотілову.

Для набуття досвіду реалізації проекту щодо обміну електронними документами між судом та учасниками судового процесу слухачі відвідають господарський  суд Харківської області. Керівництво та працівники апарату суду ознайомлять слухачів з реалізацією ідеї “Суд майбутнього” (електронне судочинство), продемонструють роботу системи  “Єдине вікно доступу до судових рішень” та проведуть екскурсію в музеї історії створення господарських судів в Україні.