Національна школа суддів України

Сексуальне насильство як воєнний злочин

15 липня 2022 року Національна школа суддів України провела для суддів та помічників суддів місцевих загальних та апеляційних судів онлайн–семінар “Порушення законів та звичаїв війни: сексуальне насильство”. 

Захід організовано та проведено Львівським регіональним відділенням Національної школи суддів України.

У своєму вітальному слові директорка Львівського регіонального відділення Оксана Польна зауважила, що станом на сьогодні є зафіксовано надзвичайно багато випадків вчинення сексуального насильства військовими рф і серед постраждалих є усі категорії населення різних вікових груп. Потрібно докласти всіх зусиль на правовому полі для захисту людей, які зазнали сексуального насильства та допомогти їм у фізичному і психологічному відновленні.

Онлайн-семінар провели суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді Надія Стефанів; суддя Буського  районного суду Львівської області, викладачка Національної школи суддів України Ганна Шендрікова; гендерна експертка, доцентка Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого, членкиня Асоціації жінок-юристок України “ЮрФем”, дослідниця Інституту кримінального права, кримінального процесу та кримінології Грацького університету імені Карла і Франца, кандидатка юридичних наук Олена Харитонова та заступниця  голови ГО Центр “Жіночі перспективи”, психологиня, психотерапевтка Марта Чумало.

Метою заходу було поглиблено проаналізувати положення Конвенції Ради Європи про запобігання насильству щодо жінок і домашньому насильству та боротьбу з цими явищами, а також національне законодавство щодо особливостей розгляду справ пов’язаних із гендерно зумовленим та домашнім насильством. Із слухачами обговорювався вплив ратифікації Україною Стамбульської конвенції на норми національного законодавства про кримінальну відповідальність за домашнє насильство. Також, належної уваги було приділено психологічним особливостям постраждалих від сексуального насильства під час війни та надано рекомендації щодо спілкування з ними.

Із програмою семінару можна ознайомитись тут.