Національна школа суддів України

Шляхи подальшого розвитку правничої освіти


Шляхи подальшого розвитку правничої освіти

2 жовтня 2017 року ректор Національної школи суддів України Микола Оніщук взяв участь у розширеній зустрічі Робочої групи з питань реформування юридичної освіти.

Метою зустрічі була презентація та обговорення консолідованої позиції МОНу та Міню’сту стосовно подальшого розгортання реформи юридичної освіти.

Захід організовали Міністерство освіти і науки та Міністерство юстиції за підтримки Програми USAID Нове правосуддя. Його учасниками були представники провідних правничих шкіл, професійних об’єднань, міжнародні експерти.

Учасники заходу обговорили сучасний стан та шляхи модернізації правничої освіти, презентували  подальші кроки на шляху реформування правничої освіти в Україні в світлі європейських стандартів вищої освіти та забезпечення якості правничої професії. Експерти детально проаналізували основні новації, що пропонуються Концепцією розвитку юридичної освіти в Україні.

У своєму виступі ректор Національної школи суддів України Микола Оніщук  висловив переконання, що подальший розвиток правничої освіти має бути спрямований на підготовку правника відповідно до його фундаментальної ролі – утверджувати верховенство права через захист прав і свобод людини.

Зважаючи, що через правника держава забезпечує реалізацію конституційного принципу верховенства права, саме державі повинна належати домінуюча роль у замовленні та фінансуванні його підготовки. Відтак, Микола Оніщук наголосив на необхідності об’єктивної оцінки спроможності держави вийти на європейські стандарти та вимоги до правничої освіти. Пропонований Концепцією механізм єдиного державного кваліфікаційного іспиту на доступ до правничої професії дозволить державі значно зекономити ресурси при конкурсному доборі на правничі професії. Однак, встановлені процедури добору судді, адвоката, прокурора, нотаріуса повинні зберегти складову спеціальної підготовки. Саме інститути спеціальної підготовки забезпечують необхідні для здійснення правосуддя чи підтримки державного обвинувачення професійні знання, вміння та навики – резюмував ректор.

2 жовтня 2017 року ректор Національної школи суддів України Микола Оніщук взяв участь у розширеній зустрічі Робочої групи з питань реформування юридичної освіти.

Метою зустрічі була презентація та обговорення консолідованої позиції МОНу та Міню’сту стосовно подальшого розгортання реформи юридичної освіти.

 Захід організували Міністерство освіти і науки та Міністерство юстиції за підтримки Програми USAID “Нове правосуддя”. Його учасниками були представники провідних правничих шкіл, професійних об’єднань, міжнародні експерти.

Учасники заходу обговорили сучасний стан та шляхи модернізації правничої освіти, презентували  подальші кроки на шляху реформування правничої освіти в Україні в світлі європейських стандартів вищої освіти та забезпечення якості правничої професії. Експерти детально проаналізували Концепцію розвитку юридичної освіти в Україні.

У своєму виступі ректор Національної школи суддів України Микола Оніщук  висловив переконання, що подальший розвиток правничої освіти має бути спрямований на підготовку правника відповідно до його фундаментальної ролі – утверджувати верховенство права через захист прав і свобод людини.

Зважаючи, що через правника держава забезпечує реалізацію конституційного принципу верховенства права, саме державі повинна належати домінуюча роль у замовленні та фінансуванні його підготовки. Відтак, Микола Оніщук наголосив на необхідності об’єктивної оцінки спроможності держави вийти на європейські стандарти та вимоги до правничої освіти. 

Встановлені процедури добору судді, адвоката, прокурора, нотаріуса повинні зберегти складову спеціальної підготовки. Саме інститути спеціальної підготовки забезпечують необхідні для здійснення правосуддя чи підтримки державного обвинувачення професійні знання, вміння та навики – резюмував ректор.