Національна школа суддів України

Сімейні спори в судовій практиці

10 вересня 2021 року Національна школа суддів України провела для суддів місцевих загальних та апеляційних судів усеукраїнський онлайн–семінар “Особливості стягнення аліментів у порядку позовного та наказного провадження”.

Дистанційний семінар відкрив директор Чернівецького регіонального відділення Анатолій Огородник, який на правах модератора ознайомив суддів із цілями семінару та представив викладачів.

Доповідачами на онлайн–семінар залучено суддю Конституційного Суду України Галину Юровську, суддів Ігоря Лисака, Наталію Половінкіну, Василя Доценка та доцентку кафедри процесуального права юридичного факультету Чернівецького національного університету ім. Ю. Федьковича Ауріку Паскар.

Галини Юровської презентувала суддям лекцію: “Питання сімейного права в юридичних позиціях Конституційного Суду України”.

Упродовж онлайнового семінару суддям було презентовано лекції та проведено  дискусії щодо питань:

  • процесуальні особливості розгляду  справ про стягнення аліментів
  • позови, що випливають з обов’язку членів сім’ї з утримання
  • аліменти, які сплачуються батьками на неповнолітніх дітей
  • зміна розміру аліментів, що стягуються на утримання дитини
  • особливості перегляду в апеляційному порядку справ про стягнення  аліментів
  • практика Європейського суду з актуальних питань захисту сімейних прав, а також стягнення аліментів з боржника, що мешкає за  кордоном.

Судді обговорили актуальні питання та  отримали на них фахові відповіді. Наприкінці онлайнового заняття вони висловили свої враження та побажання щодо проведення наступних семінарів.