Національна школа суддів України

Сімейні справи та права дитини: цивільний аспект

15 червня 2022 року Національна школа суддів України спільно з Представництвом Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні провела для суддів та адвокатів вебінар Сімейні справи та права дитини: цивільний аспект”. 

Під час заходу експерти ЮНІСЕФ провели огляд рішень Європейського суду з прав людини та Верховного Суду в сімейних справах з фокусом на найкращі інтереси дитини. Зокрема, проаналізували умови, які Європейський суд з прав людини використовує у своїй прецедентній практиці на прикладі таких справ, як: Хант проти України, Мамчур проти України, Х проти Латвії, Становська та Роджерс проти України.

Також зупинились на правових висновках, які сформульовані у постановах  Верховного Суду, що стосуються дотримання та реалізації принципу забезпечення якнайкращих інтересів дитини та переваги інтересів дитини над правами батьків. 

Ганна Шендрікова, суддя Буського районного суду Львівської області, розкрила питання стягнення аліментів на дитину, визначення місця проживання дитини та встановлення графіку зустрічей з одним з батьків. Вона також звернула увагу на те, що аліменти є власністю дитини, а тому вона має розпоряджатися ними за цільовим призначенням в своїх інтересах. Контроль за цільовим витрачанням коштів може бути покладено на орган опіки та піклування.