Національна школа суддів України

Симуляція господарського процесу – ефективний метод стажування

3 січня 2019 року в господарському суді Київської області було проведено симуляції судових засідань, учасниками якої були слухачки та слухачі Національної школи суддів України.

Суддя господарського суду Київської області Андрій Черногуз, який  є в цьому суді одним із наставників майбутніх суддів, забезпечив напрацювання та закріплення практичних умінь і навичок ведення процесу та розгляду господарських справ у залі судового засідання. Для процесу симуляцій було створено умови,  наближені до реальних. Вони проводилися в залі судового засідання з використанням відео та звукозаписувальних технічних записів, суддівської символіки та фабули судової справи.

Предметом судового розгляду у модельних справах були спори про визнання права власності за набувальною давністю. Майбутні судді вчилися також вирішувати питання врегулювання спору за участі судді, призначення експертизи, забезпечення позову, доказів і зави про відвід секретаря судового засідання.

Після завершення таких симуляцій усі учасники мали можливість переглянути відео запис, а суддя–наставник  Андрій Черногуз надав слухачам і слухачкам дієві поради, настанови та рекомендації для ефективної адаптації до вирішення питань, що можуть виникати у майбутніх суддів у процесі розгляду господарських справ і підготовки рішень суду.