Національна школа суддів України

Система оцінювання успішності навчання майбутніх суддів

31 серпня 2017 року в Національній школі суддів України відбулась нарада з питань оцінювання успішності виконання програми спеціальної підготовки кандидатів на посаду судді з числа помічників суддів, які мають стаж роботи на посаді помічника судді щонайменше три роки.

Нараду з керівниками структурних підрозділів, координаторами блоків програми спеціальної підготовки та працівниками відділу спеціальної підготовки кандидатів на посаду судді проводив проректор Володимир Мазурок.

Директори Львівського, Одеського та Харківського регіональних відділень Оксана Польна, Валерій Левенець і Валентина Коржик брали участь у нараді за допомогою конференц–зв’язку.

У ході наради її учасники обговорили проект положення про систему оцінювання успішності виконання програми спеціальної підготовки кандидатів на посаду судді, які мають стаж роботи на посаді помічника судді щонайменше три роки, та заслухали доповідь заступника начальника відділу підготовки викладачів Галини Юровської про досвід оцінювання успішності слухачів за результатами тренінгів в рамках апробації курсів.

Галина Юровська розповіла, що у серпні 2017 року в місті Львові були проведенні апробації двох тренінгів, які підготовлені групою суддів для проведення підготовки майбутніх суддів. На одному тренінгу слухачі, якими були судді місцевих та апеляційних судів областей, опрацьовували особливості розгляду спорів, які виникають із сімейних правовідносин, а на іншому тренінгу – особливості розгляду спадкових спорів. Для з’ясування результатів успішності слухачів на цих тренінгах розробники підготували контрольні питання, а слухачі мали вибрати із трьох запропонованих  варіантів одну правильну відповідь.

Зі слів Галини Юровської проведена апробація тренінгів дала можливість перевірити на практиці, скільки контрольних запитань доцільно готувати розробникам курсів; який оптимальний проміжок часу потрібен слухачам для зазначення відповіді  на всі запитання; в якому порядку проводити перевірку виконання контрольних завдань тощо. Ті слухачі, які постійно активно працювали на обох тренінгах, показали хороші результати за наслідками відповідей на підготовлені запитання, – підсумувала одна з найкращих викладачок Національної школи суддів України.    

У проекті положення про систему оцінювання успішності виконання програми спеціальної підготовки, який був предметом обговорення учасниками  наради передбачено, що максимальний результат, який може отримати слухач у ході спеціальної підготовки становить 520 балів. За результатами практичного заняття, яке буде тривати половину дня,  слухач може отримати 3 бали, 1 день – 6 балів, 1,5 дня – 9 балів, 2 дня – 12 балів.

Кандидат на посаду судді успішно пройде спеціальну підготовку за умови набрання ним за кожний із шести блоків програми не менше 50% балів від максимальної кількості балів; за підсумковий контроль не менше 70% балів від максимальної кількості балів; усього не менше 75% максимальної кількості балів від можливого загального результату спеціальної підготовки (не менше 390 балів).

Учасники наради висловили пропозиції щодо окремих пунктів положення та  в цілому підтримали запропоновану систему оцінювання.

На початку вересня 2017 року в Одеському регіональному відділенні відбудуться тренінги для викладачів і суддів у рамках апробації курсів з цивільного судочинства. Проректор Володимир Мазурок запропонував провести апробацію оцінювання успішності слухачів за результатами проведення цієї підготовки вже за допомогою клікерів і ноутбуків, а для обговорення досвіду, який буде отриманий на цих тренінгах, провести нараду в другій половині вересня 2017 року.