Національна школа суддів України

Соціальний контекст правосуддя

Триває участь української делегації у семінарі «Прикладне мистецтво суддівства» у м. Галіфакс (провінція Нова Шотландія, Канада). Візит організований у рамках українсько-канадського проекту «Освіта суддів – для економічного розвитку».

Семінар побудований на рефлексіях суддів, які вже мають значний досвід роботи і перебувають в середині суддівської кар’єри. У малих групах вони мали змогу поділитися власним досвідом щодо переваг і викликів суддівської професії. Наприклад, значний обсяг роботи, певна соціальна ізоляція, необхідність вирішувати рутинні справи, годинами вислуховувати свідчення, які іноді не мають відношення до справи – проблеми, спільні для суддів багатьох країн. Цікаво, однак, було дізнатися, що для канадських суддів одним з найважчих аспектів їхньої професії є необхідність частих поїздок, зумовлених розмірами та невеликою густотою населення. Тому, щоб наблизити правосуддя до людей, зробити його доступним, судді здійснюють регулярні поїздки до малозаселених районів, де відбуваються слухання справи. Таким чином, не сторони та інші учасники процесу приїжджають до великих міст, де розташовані суди, а судді від’їжджають до громад з метою відправлення правосуддя.

Ще однією важливою темою, яка обговорювалася на семінарі, була суддівська етика. Не лише поведінкові аспекти судді, але й мова судових рішень може породжувати етичні дилеми, які жваво обговорювалися.

Важливо відзначити, що традиційно успіх семінару забезпечується участю у ньому в якості викладачів як колишнього директора Національного суддівського інституту Канади, судді Суду справедливості Оттави Брайяна Леннокса, так і чинної директорки Національного суддівського інституту Канади Адель Кент, яка тривалий час співголовувала у Національному дорадчому комітеті з суддівської етики.

Суддя Браян Леннокс та суддя Адель Кент модерували загальні дискусії, фасилітували роботу в малих групах та виступали як презентатори доволі складних тем, серед яких питання соціального при здійсненні правосуддя.

Обоє високоповажних суддів неодноразово бували в Україні та радо спілкувалися з українською делегацією.

Як Національний суддівський інститут Канади, так і Національна школа суддів України усвідомлюють важливість врахування питань соціального контексту правосуддя при розробці та викладанні навчальних курсів для судді. Зокрема, принципи врахування соціального контексту відображенні у Національних стандартах суддівської освіти (документ знаходиться у відкритому доступі на офіційному веб-сайті НШСУ за адресою: http://www.nsj.gov.ua/ua/about/symbols/)