Національна школа суддів України

Спілкування з людьми з інвалідністю – сучасні вимоги

21 травня 2018 року в місті Одесі місцеве регіональне відділення Національної школи суддів України  спільно з регіональним громадським благодійним фондом “Право і демократія”, за підтримки Програми USAID “Нове правосуддя” проводить для суддів Одеської області  семінар на тему: “Покращення рівня навиків спілкування суддів  у роботі з людьми з інвалідністю”.

Відкриваючи захід, директор Одеського регіонального відділення Валерій Левенець зауважив, що семінар цієї тематики організовано з метою покращення навиків суддів у спілкуванні та роботі з людьми з інвалідністю, що, у свою чергу, буде сприяти належному забезпеченню доступу цих людей до правосуддя.

Голова правління фонду “Право і демократія”, керівник проекту “Покращення рівня доступності правосуддя для людей з інвалідністю” Андрій Бурий розкрив мету навчальної програми та зауважив, що такі заходи проводяться для суддів усіх регіонів.

Суддя Одеського окружного адміністративного суду Людмила Юхтенко розкрила загальні поняття про людей з інвалідністю та інвалідність. Про правовий статусу людей з інвалідністю розповів адвокат, правовий консультант проекту “Покращення рівня доступності правосуддя для людей з інвалідністю” Віталій Разік.  Тренер проекту, експерт у сфері фізичної доступності людей з інвалідністю до правосуддя Михайло Васюта та помічник судді Одеського окружного адміністративного суду Марта Лукашик обговорили з учасниками семінару комунікативно-психологічні особливості взаємодії суддів із людьми з інвалідністю та основні аспекти фізичної доступності людей з інвалідністю до суду.

Водночас, 21 травня 2018 року Одеське регіональне відділення проводить для суддів Миколаївської та Херсонської областей семінар на тему: “Суд і медіація: можливості та перспективи”. Відкриваючи захід, заступник директора регіонального відділення Тетяна Золотнікова представила викладачів –  віце-президента Української академії медіації, адвоката, кандидата юридичних наук, медіатора, члена правління Національної асоціації медіаторів України та керівника комітету стандартизації Національної асоціації медіаторів України, доцента кафедри господарського права і процесу Національного університету “Одеська юридична академія”  Луізу Романадзе, суддю Одеського апеляційного адміністративного суду, кандидата юридичних наук Ларису Зуєву та  суддю, заступника голови Одеського окружного адміністративного суду, кандидата юридичних наук Еллу Катаєву.

У ході міні-лекцій, роботи в малих групах, дискусій було проведено   загальний огляд позасудової процедури медіації та інших примирювальних процедур, передбачених новим процесуальним законодавством України, визначено істотні відмінності медіації від процедури врегулювання спору за участі судді. Перегляд  відеоматеріалу дав поштовх до емоційної дискусії про переваги та складнощі впровадження медіації та інших примирювальних  процедур в Україні, а рольова гра стала логічним і зрозумілим підсумком цікавого і насиченого семінару.