Національна школа суддів України

Спільна робота у сфері протидії торгівлі людьми

17 – 18 травня 2018 року в місті Вінниці Національна школа суддів України спільно з Представництвом МОМ в Україні за сприяння Міністерства закордонних справ Королівства Норвегії проводить семінар для суддів місцевих загальних та апеляційних судів Житомирської та Рівненської областей на тему: “Зміцнення потенціалу правоохоронних органів України в боротьбі з торгівлею людьми”.  

           Учасниками актуального семінару є судді Житомирської та Рівненської областей, співробітники правоохоронних органів та органів прокуратури.

           Вітальною промовою семінар відкриє заступник Координатора Програми протидії торгівлі людьми Представництва МОМ в Україні Оксана Горбунова, яка представить викладачів, ознайомить слухачів з метою і навчальними цілями. Провідний науковий співробітник юридичного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка, доцент, доктор юридичних наук Андрій Орлеан у виступі обговорить кримінально-правову характеристику злочинів, пов’язану з торгівлею  людьми та обставинами, що підлягають доказуванню. Доповідач зосередить увагу слухачів на особливості відмежування торгівлі людьми від суміжних складів злочину та окреслить кваліфікацію за сукупністю з іншими злочинами. Начальник відділу міжнародної комунікації  ГСУ Національної поліції  України Оксана Пустова розгляне актуальні питання досудового розслідування злочинів, пов’язаних з торгівлею людьми. Головний оперуповноважений ДБЗПТЛ НП України Андрій Гаманюк розкриє сучасні тенденції вчинення злочинів торгівлі людьми, особливості їх виявлення та документування відповідно до норм КПК України. Експерт Представництва МОМ в Україні Віталій Касько детально зупиниться на важливому питанні щодо міжнародного співробітництва під час кримінального провадження за фактами торгівлі людьми: використання механізмів міжнародно-правової допомоги при проведенні процесуальних дій (екстрадиція, допит шляхом проведення відео-або телефонної конференції, розшук, арешт, конфіскація майна, тощо). Адвокат Харківської колегії адвокатів Геннадій Герасименко ознайомить суддів з актуальними питаннями захисту потерпілих у кримінальних провадженнях за фактами торгівлі людьми під час досудового слідства та судового розгляду. Суддя апеляційного суду Донецької області Любомир Никифоряк акцентує увагу суддів на судовій практиці у кримінальних провадженнях за фактами торгівлі людьми і проаналізує оцінку доказів та призначення судами покарань за вчинений злочин. Представники Громадських організацій “Жіночий інформаційно-консультативний центр” Марія Клемчук та “Чайка” Тетяна Белковська ознайомлять слухачі з діяльністю громадських організацій в протидії торгівлі людьми та наданні допомоги потерпілим. Керівник  ІТ відділу  Представництва МОМ в Україні Віктор Заскальний  поінформує слухачів про основи  роботи в мережі Інтернет: використання знань для виявлення та документування кримінальних правопорушень, пов’язаних з торгівлею людьми. 

Змістовно пройде робота в малих групах за фабулами кримінальних правопорушень, пов’язаних з торгівлею людьми. Завершиться семінар  жвавим обговоренням проблемного питання.

Повний текст програми семінару розміщений на веб-сайті Національної школи суддів України в розділі “Підготовка суддів”.