Національна школа суддів України

Співпраця у формуванні судового корпусу нового покоління

4 листопада 2015 року ректор Національної школи суддів України Микола Оніщук взяв участь у засіданні щорічної Координаційної платформи рамкової програми співпраці ЄС–РЄ 2015–2017 для країн Східного партнерства.



Платформа - механізм забезпечення всеосяжної координації між Радою Європи, Європейським Союзом, представництвом та проектами Європейського Союзу та національними зацікавленими сторонами і партнерами. Метою зібрання були консультації щодо підготовки річного плану дій на 2016 рік та обговорення імплементації проектів рамкової програми співпраці.

У ході зустрічі обговорювалися напрямки та заходи з підтримки України у виконанні її зобов’язань як держави члена Ради Європи, націлені на  вирішення фундаментальних питань у сфері прав людини, верховенства  права та демократії.

Ректор Микола Оніщук відмітив ефективність співпраці Національної школи суддів України з Офісом Ради Європи.  Завдяки цій співпраці суддівська освіта в Україні впевнено втілює європейські стандарти щодо кваліфікаційної спроможності суддівського корпусу. Так, відчутною є експертна допомога, сприяння у залучені провідних фахівців для підготовки суддів, зокрема щодо практики Європейського суду з прав людини, включаючи співпрацю в рамках програми HELP.

Спільно з проектом ЄС-РЄ “Посилення імплементації європейських стандартів прав людини в Україні” проводиться робота над дистанційними навчальними програмами для суддів щодо Конвенції захисту прав людини і основоположних свобод та практики ЄСПЛ, досудового розслідування, доказів і доказування, антидискримінації та неналежного поводження.

Водночас ректор назвав актуальною необхідність поглибленого вивчення досвіду провідних європейських шкіл щодо організації навчального процесу для суддів та кандидатів на посаду судді, формування програм, методик навчання та підготовки. Ефективним запозичення такого досвіду може бути у формі стажування суддів-тренерів.

Ректор висловив вдячність представництву і проектами Європейського Союзу та Ради Європи, які демонструють належне розуміння ролі і місця суддівської освіти для забезпечення ефективного правосуддя. Переконаний, що наша співпраця у розбудові інституційної спроможності Національної школи суддів України й надалі буде ефективна та скерована на формування судового корпусу нового покоління - резюмував Микола Оніщук.

.