Національна школа суддів України

Співробітництво в імплементації європейських стандартів

17 жовтня 2018 року відбулася  робоча зустріч ректора Національної школи суддів України Миколи Оніщука з  представниками  Генерального Директорату з прав людини і верховенства права Ради Європи.

Метою зустрічі було обговорення ініціатив співпраці, потреб і пріоритетів Національної школи суддів України щодо забезпечення кваліфікаційної спроможності суддів застосовувати законодавство у сфері кримінальної юстиції у відповідності зі стандартами РЄ.
Керівник секції Східного партнерства відділу впровадження прав людини на національному рівні Генерального Директорату з прав людини і верховенства права РЄ Тігран Карапетян поінформував, що нині готується  новий проект Ради Європи за напрямом консолідації законодавства у сфері кримінальної юстиції та/або практики його застосування у відповідності зі стандартами РЄ (включно в контексті виконання рішень ЄСПЛ у справах проти України Чанєв, Ігнатов, Хайло, Балицький, Меріт).


Співпрацюючи  із проектами Європейського союзу та Ради Європи, суддівська освіта в Україні відчутно модернізувалась, наблизившись по формам і суті до європейських стандартів - відмітив Микола Оніщук. Правосуддя сьогодення і майбутнього має розуміти і розділяти стандарти Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та практики Європейського суду з прав людини – наголосив ректор. Тож подальша співпраця в імплементації європейської доктрини з прав людини є актуальною для вітчизняної судової системи та суддівської освіти.
За результатами зустрічі було досягнуто домовленості щодо розробки та подальшого впровадження навчальних курсів, розроблених в рамках статті 5 та 6 ЄСПЛ. Крім того, спільно планується провести низку семінарів-практикумів для суддів-тренерів по окремих статтях Конвенції про захист прав людини і основоположних та рішеннях Європейського суду з прав людини.