Національна школа суддів України

Способи запобігання тиску та кризових ситуацій

12-16 квітня 2021 року Національної школи суддів України проводить онлайн–підготовку суддів місцевих господарських судів.

Онлайн–підготовку відкрила директорка Львівського регіонального відділення Оксана Польна, яка наголосила на важливості збереження та примноження як професійного так і емоційного ресурсу під час роботи у кризових умовах, викликаних пандемією. Оксана Польна зауважила, що у процесі проведення онлайн–занять створені нові можливості покращувати навички та брати участь у підготовці не тільки в межах України, оскільки для цього стали доступними відповідні ресурси.

Для проведення підготовки залучено суддів Інну Білоус, Володимира Гевка, Олену Малєєву, Тетяну Малашенкову, Світлану Бойко, Тетяну Шинкар, Олександра Сасевича, членкиню Вищої ради правосуддя Ларису Швецову, доцентку кафедри менеджменту та соціальних наук Львівського навчально-наукового інституту ДЗВНЗ “Університет банківської справи” Надію Дзеньдзюру, доцента кафедри давньої історії України та архівознавства історичного факультету Львівського національного університету імені І. Франка Степана Білостоцького.

Судді впродовж тижня обговорять питання антикорупційного законодавства; особливостей розгляду судових спорів, предметом яких є оскарження рішень регулятора про виведення банків з ринку; господарського договірного права; форм господарського судочинства, а саме особливостей та практики їхнього визначення; розгляду спорів, пов’язаних із захистом прав на об’єкти інтелектуальної власності; захисту права власності, а також щодо застосування основних приписів земельного законодавства при розгляді справ господарськими судами.

До уваги суддів представлено також не менш актуальні питання, нерозривно пов’язані зі здійсненням судочинства зі суміжних наук: роль доброчесності та професійної етики судді в комунікації з громадськістю; труднощі українського правопису при складанні судових документі; суддівська етика в інформаційному суспільстві та інформаційне лідерство суду, як спосіб запобігання тиску та кризових ситуацій.

На одному занятті судді зможуть поставити запитання членкині Вищої ради правосуддя Ларисі Шевцовій та обговорити питання дисциплінарної практики Вищої ради правосуддя, розглянути окремі випадки дисциплінарних проваджень і проаналізувати нюанси порушення суддями дисципліни та суддівської етики.

У межах тижневої підготовки судді візьмуть участь у тренінгу “Соціономічна компетентність судді”.

Програма складена на основі відгуків суддів в анкетах зворотного зв’язку з попередніх занять.