Національна школа суддів України

Старт нового HELP курсу з питань внутрішнього переміщення

6 вересня 2019 року в Одесі Національна школа суддів України у співпраці з проектом Ради Європи “Внутрішнє переміщення в Україні: розробка тривалих рішень” проводить установчий семінар для суддів, яким розпочинається дистанційний курс HELP з питань внутрішнього переміщення.

Вітальними словами захід відкрили проректор Національної школи суддів України Наталія Шукліна та керівниця проекту Ради Європи Ганна Христова, яка ознайомила учасників заходу з платформою HELP Ради Європи та дистанційними курсами HELP.

Суттєвим є те, що більшість учасників дистанційного курсу самі є внутрішньо переміщеними особами і працюють в судах, які були переміщені із зони конфлікту. Також визначальним є те, що учасники курсу впевнені користувачі системи дистанційного навчання Національної школи суддів України, включаючи курси HELP.

В ході семінару проректор Національної школи суддів України Наталія Шукліна висвітлила проблеми внутрішнього переміщення в Україні, акцентувавши увагу на європейських стандартах та національних викликах. Ганна Христова, керівниця проекту Ради Європи, зупинилась на практиці Європейського суду з прав людини та проблемних аспектах захисту прав ВПО, які потребують вирішення державою. Галина Юровська, заступник начальника відділу підготовки викладачів (тренерів) НШСУ, яка є експертом даного проекту, у свою чергу, окреслила проблематику судового захисту прав внутрішньо переміщених осіб.

У межах другої частини заходу слухачі ознайомляться з HELP курсом Ради Європи з питань внутрішнього переміщення, до складу якого включені національні адаптаційні матеріали. Модератори даної теми - викладач-координатор відділу підготовки викладачів (тренерів) Національної школи суддів України Тамара Закревська та суддя Деснянського районного суду м. Києва Валерія Бабко, яка працювала над адаптацією матеріалів курсу до українського законодавства. В ході ознайомлення учасники заходу більш детально ознайомляться зі змістом, матеріалами та можливостями курсу, а також критеріями оцінювання та пройдуть процедуру реєстрації в системі HELP.

Такі ж установчі семінарі для двох інших груп суддів-учасників дистанційного курсу заплановані на 17 та 20 вересня 2019 року у Києві та Дніпрі відповідно.