Національна школа суддів України

Стартував базовий навчальний курс “Судовий захист прав внутрішньо переміщених осіб та осіб, які постраждали від збройної агресії проти України”

10 серпня 2022 року Національна школа суддів України спільно з Проєктом Ради Європи “Внутрішнє переміщення в Україні: розробка тривалих рішень. Фаза ІІ” провела  перший із серії п’яти вебінарів навчального курсу підготовки для суддів місцевих загальних та окружних адміністративних судів “Судовий захист прав внутрішньо переміщених осіб та осіб, які постраждали від збройної агресії проти України”

Слухачами навчального курсу у формі вебінарів стали судді місцевих загальних та окружних адміністративних судів з Вінницької, Дніпропетровської, Донецької, Житомирської. Запорізької, Київської, Луганської, Львівської, Миколаївської, Одеської, Полтавської, Харківської областей, міст Києва, Кривого Рогу та Харкова.

З вітальним словом до слухачів звернулась Ганна Христова, керівниця Проєкту Ради Європи Внутрішнє переміщення в Україні: розробка тривалих рішень, докторка юридичних наук, яка зазначила, що європейський вибір є важливим і необхідним для України, питання правового статусу внутрішньо переміщених осіб та осіб, які постраждали від збройної агресії, а також вирішення судових справ пов’язаних з даною категорією осіб є надзвичайно актуальним в умовах збройної агресії проти України. Також керівниця Проєкту подякувала НШСУ за плідну співпрацю у розробці базового курсу для суддів місцевих загальних та окружних адміністративних судів, побажала найефективнішої та плідної роботи усім учасникам та учасницям заходу.

Модерувала перший вебінар начальниця відділу наукових досліджень проблем судочинства та науково-методичного забезпечення суддівської освіти Тетяна Фулей, яка представила розробників базового курсу, якими є експерти Ради Європи, науковці, фахівці-практики та судді: Алла Федорова, кандидатка юридичних наук, доцент, доцент кафедри порівняльного і європейського права Інституту міжнародних відносин Київського національного університету імені Тараса Шевченка; Михайло Шумило, начальник правового управління (ІV) департаменту аналітичної та правової роботи Верховного Суду, доктор юридичних наук, старший науковий співробітник; Юлія Трало, координаторка з питань надання юридичної допомоги, БФ “Право на захист”; Дмитро Крівцов, суддя  Московського районного суду міста Харкова. Тетяна Фулей зробила огляд навчального курсу, вказала на його структуру, окреслила ключові концепції, відмінності між внутрішньо переміщеними особами, біженцями та особами, які отримали тимчасовий захист в ЄС, навела характеристики внутрішньо переміщених осіб, здійснила огляд використаних ресурсів, національних та міжнародних джерел з питань захисту внутрішньо переміщених осіб та осіб, які постраждали від збройної агресії проти України.

Юлія Трало, в рамаках першого вебінару “Правовий захист прав внутрішньо переміщених осіб та осіб, які постраждали від збройної агресії: основні європейські стандарти та категорії справ” базового навчального курсу презентувала міні-лекції “Встановлення фактів, що мають юридичне значення: аналіз судової практики до початку повномасштабної збройної агресії проти України“ та “Ключові відмінності справ щодо встановлення фактів, що мають юридичне значення, після 24 лютого 2022 року“.

Слухачі вебінару пройшли вхідне та вихідне експресопитування, обговорили проблемні питання встановлення фактів, що мають юридичне значення. Модератор підбиваючи підсумки першого вебінару повідомила, що наступний вебінар базового навчального курсу відбудеться 17 серпня 2022 року.