Національна школа суддів України

Стартував новий проєкт Ради Європи

1 березня 2021 року в місті Києві проректорка Наталія Шукліна та начальниця відділу Тетяна Пустовойтова взяли участь в онлайн круглому столі, на якому було презентовано новий проєкт Ради Європи “Підтримка судової влади України в забезпеченні кращого доступу до правосуддя” (далі – Проект). Строк реалізації Проєкту – 2021­–2022 роки.

Під час круглого столу представники судової, законодавчої та виконавчої влади, ЗМІ та неурядових громадських організацій ознайомилися з метою, завданнями та основними напрямками імплементації Проєкту й майбутніми заходами, що сприятимуть досягненню запланованих цілей.

Зокрема, менеджерка Проєкту Ірина Кушнір та координатор проєктів, Департамент правосуддя та правового співробітництва Ради Європи, м. Страсбург Андрій Кавакін, поінформували про основні напрямки впровадження Проєкту, суть яких полягає у: експертній підтримці України у вдосконаленні законодавства щодо судоустрою, доступу до правосуддя та надання безоплатної правової допомоги; підтримці Верховного Суду та судів нижчих інстанцій у забезпеченні  відповідності  стандартам Ради Європи доступу до суду; єдності судової практики та дотримання принципу юридичної визначеності; підвищення якості юридичної допомоги в рамках системи безоплатної правової допомоги у цивільних та адміністративних справах.

Секретар Великої Палати Верховного Суду Всеволод Князев розповів про пріоритети розвитку для судової влади України  на 2021–2022 роки, заступник Голови Вищої ради правосуддя Олексій Маловацький окреслив основні виклики у забезпеченні незалежності суддів та доступу до суду, а перший заступник директора Координаційного центру з надання правової допомоги Оксана Василяка зосередила свою увагу на ключових питання розвитку безоплатної правової допомоги в Україні.

Тетяна Пустовойтова, у свою чергу, подякувала представникам Проєкту від імені Національної школи суддів України за багаторічну плідну співпрацю у питаннях підготовки висококваліфікованих кадрів для судової системи України та наголосила, що команда працівників, тренерів і суддів НШСУ готова активно співпрацювати з новим Проєктом та максимально сприятиме у реалізації його основних завдань і цілей.

Після завершення круглого столу відбулося перше засідання Керівного комітету Проєкту, під час якого було обговорено подальші плани щодо реалізації зазначеного Проєкту та взаємодії учасників його команди з представниками ключових зацікавлених сторін. Зокрема, для обговорення були визначені такі питання: механізми координації партнерів в рамках імплементації  Проєкту; визначення робочих груп та погодження проєкту Статуту Керівного комітету; затвердження Плану діяльності Проєкту на 2021 рік.

У ході обміну думками між представниками та партнерами Проєкту було домовлено, що загальне стратегічне керівництво з питань реалізації Проєкту здійснюватиме Керівний комітет з імплементації Проєкту, який буде сформовано з представників ключових зацікавлених сторін, таких як Верховний Суд, Міністерство юстиції України, Комітет Верховної Ради з питань правової політики, Національна школа суддів України, Координаційний центр з надання правової допомоги. Засідання Керівного комітету Проєкту проводитимуться двічі на рік для обговорення планів щодо реалізації Проєкту та звітів про роботу, виконану в його межах.

Наступне засідання Керівного комітету відбудеться у червні 2021 року.