Національна школа суддів України

Ставлення до суду: результати дослідження

18 грудня 2020 року в місті Києві ректор Микола Оніщук та проректор Наталія Шукліна взяли участь в онлайн круглому столі, на якому було презентовано Звіт за результатами дослідження “Ставлення громадян України до судової системи” та Висновок № 23 Консультативної ради європейських суддів “Роль асоціацій суддів у підтримці суддівської незалежності”.

Роботу круглого столу розпочали Голова Верховного Суду Валентина Данішевська, заступниця Голови Офісу Ради Європи в Україні Олена Литвиненко, генеральний директор Українського центру економічних та політичних досліджень імені Олександра Разумкова Павло Пензеник і координатор проектів Департаменту правосуддя та правового співробітництва Ради Європи Андрій Кавакін

У своєму коментарі Микола Оніщук відмітив корисність проведеного дослідження, оскільки подібні репрезентативні оцінки стану справ і сприйняття суспільством сфери правосуддя вже давно не проводилися. Ректор окреслив певні конкретні проблемні місця процесу суспільного сприйняття судових органів, які виявило дослідження та які суттєво впливають на відношення громадян на оцінку стану справ у системі правосуддя.

Микола Оніщук підтримав пропозицію Голови Верховного Суду Валентини Данішевської щодо складання Дорожньої карти реформи системи правосуддя, яка допоможе організувати роботу й консолідувати зусилля для побудови справедливої судової системи.

Результати соціологічного дослідження Центру Разумкова про ставлення громадян України до судової системи та Висновок КРЄС № 23 щодо ролі асоціацій суддів у підтримці суддівської незалежності активно обговорили учасники та учасниці круглого столу. Вони також обмінялися думками стосовно зміцнення незалежності суддів й довіри до судової влади в Україні та імплементації стандартів Ради Європи у сфері правосуддя.