Національна школа суддів України

Страхові спори в Україні – проблеми правозастосування

30 вересня 2021 року Національна школа суддів України провела всеукраїнський онлайн-семінар для суддів місцевих загальних та апеляційних судів на тему “Правове регулювання страхових спорів в Україні. Проблеми правозастосування в судовій практиці”.

Вітальними словами всеукраїнський онлайн–семінар відкрив виконувач обов’язків директора Дніпровського регіонального відділення Володимир Поплавський, який розповів слухачам про мету проведення навчального заходу та представив викладачів.

Правовому регулюванню страхових спорів їх сутності, правилам страхування, поняттю істотних умов договору, а також страховим ризикам та їх оцінці була присвячена доповідь доцентки кафедри фінансів, банківської справи та страхування факультету економіки Дніпровського національного університету імені О. Гончара, кандидатка економічних наук Оксани Водолазської.

Практичними для слухачів були лекції суддів Жовтневого районного суду міста Кривого Рогу Дніпропетровської області Ігоря Чайкіна, який обговорив зі слухачами судову практику вирішення спорів з питань обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів та Михайла Зіміна щодо особливостей розгляду цивільних спорів щодо страхування життя та його видів.

Продовжила тему дня суддя Апеляційного суду Запорізької області у відставці Катерина Каракуша, яка розкрила питання вирішення цивільних спорів щодо майнового страхування.

На окремі аспекти судового захисту прав споживачів у сфері страхування звернув увагу слухачів суддя Жовтневого районного суду міста Дніпропетровська Максим Ходаківський та розповів про судову практику.

Зацікавленість слухачів викликала лекція Віктора Харченка, судді, голови Семенівського районного суду Полтавської області, який залучив слухачів до обговорення актуальних питань та особливостей здійснення особистого страхування, а також проблемних питань укладення договорів, сплати страхового відшкодування.

Як завжди цікавою і корисною була лекція судді Господарського суду Запорізької області, кандидатки юридичних наук Оксани Ярешко, яка розглянула питання суброгації та регресу у правовідносинах страхування.

На завершення заходу суддя Великої Палати Верховного Суду, кандидат юридичних наук, доцент Дмитро Гудима надав слухачам огляд практики вирішення Великою Палатою Верховного Суду спорів щодо обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів. 

Протягом проведення всеукраїнського онлайн–семінару слухачами активно використовувався чат, де ставилися запитання на які в подальшому викладачі надавали відповіді в онлайн-режимі. Крім цього, викладачі використовували можливість обговорення окремих проблемних питань.

У ході всеукраїнського онлайн-семінару судді–учасники поділилися думками і професійним досвідом та отримали відповіді на свої запитання.

Свої враження від участі у всеукраїнському онлайн–семінарі та побажання щодо тематики наступних заходів учасники семінару мали змогу висловити, заповнивши анкету зворотного зв’язку.

Кожному судді, який брав участь у всеукраїнському онлайн–семінарі, буде вручено Сертифікат Національної школи суддів України.

Повний текст програми всеукраїнського онлайн-семінару розміщено на веб-сайті Національної школи суддів України в розділі “Підготовка суддів”.