Національна школа суддів України

Сучасні форми та методи роботи судових розпорядників

10 грудня 2018 року в місті Дніпрі місцеве регіональне відділення розпочало проведення тижневої підготовки 36 судових розпорядників місцевих та апеляційних судів Дніпропетровської, Донецької, Кіровоградської та Запорізької областей.

Директор регіонального відділення Олександр Мартиненко ознайомив із програмою та регламентом підготовки та представив викладачів.

У перший день підготовки суддя Максим Таус провів презентації щодо інновацій у судочинстві, напрямків реформування судової системи та зосередив увагу слухачів на особливостях проведення закритого судового засідання.

Про організацію роботи судових розпорядників, упровадження сучасних форм і методів роботи, що можуть покращити якість виконання службових обов’язків судового розпорядника, розповіла очільниця відділу організаційного забезпечення діяльності судів  та судової статистики територіального управління Державної судової адміністрації України в Дніпропетровській області Євгенія Карпеко.

Керівник Дніпропетровського обласного об’єднання “Адвокат”, член Ради Спілки адвокатів України Світлана Торопчина-Агалакова ознайомить з практикою застосування Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та практики Європейського суду з прав людини, а також висвітлить проблеми підвищення авторитету судової влади в українському суспільстві шляхом забезпечення об’єктивного та неупередженого висвітлення діяльності судів у засобах масової інформації.

Суддя Лілія Дараган обговорить з учасниками та учасницями підготовки ґендерні аспекти в організації роботи суду та використання інформаційних технологій у судах, зокрема проведення підготовки до судового провадження в режимі відеоконференції.

Доцент кафедри загальної психології та патопсихології Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара, кандидат психологічних наук Аліна Бунас зосередить увагу на засобах оптимізації міжособистісних стосунків, розповість про особливості спілкування з агресивно налаштованими відвідувачами суду, зупиниться на розгляді етичних основ судової діяльності, зокрема на етиці спілкування з маломобільними групами населення.

Доцент кафедри адміністративного права, процесу та адміністративної діяльності Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ, кандидат юридичних наук Денис Голобородько особливу увагу приділить вивченню норм антикорупційного законодавства й тлумаченню нормативного регулювання заходів, спрямованих на запобігання та протидію корупції. Викладач проведе експрес–опитування слухачів і слухачок з метою перевірки знань про відповідальність за порушення вимог Закону України “Про запобігання корупції”, які вони отримали за час підготовки.

Цікавою і корисною для використання в роботі є виступ  доцента кафедри української та іноземних мов Дніпропетровського регіонального інституту державного управління Національної академії державного управління при Президентові України, кандидата філологічних наук Неонілли Баракатової щодо етики українського ділового мовлення та мистецтва правового письма. Під час практичного заняття з використанням роздаткового матеріалу слухачі та слухачки вдосконалять знання фонетичних, орфографічних і лексичних норм ділового мовлення, а експрес-опитування з використанням електронної системи клікерів допоможе виявити рівень засвоєння інформації.

Про особливості розгляду справ про адміністративні правопорушення та судову практику застосування адміністративних стягнень, а також про судовий збір розповість суддя Олексій Гончаренко.

Суддя Ірина Єдаменко проаналізує практику вирішення трудових спорів і спорів, що виникають при прийнятті, проходженні та звільненні з публічної служби.

Повний текст програми підготовки судових розпорядників місцевих та апеляційних судів розміщено на веб-сайті Національної школи суддів України у розділі “Підготовка працівників апаратів судів”.