Національна школа суддів України

Сучасні форми та методи роботи судового розпорядника

12–15 березня 2018 року в місті Харкові місцеве  регіональне відділення Національної школи суддів України проводить підготовку судових розпорядників місцевих та апеляційних судів.

Під час підготовки слухачі ознайомляться  з актуальними питаннями діяльності суду та загальноосвітніми дисциплінами.

У ході інтерактивної лекції  з ділового українського мовлення доцент  Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого Василь Пивоваров розповість про складні випадки слововживання, унормованість державної мови, мовний етикет  та ознайомить із правилами укладання юридичних документів.

Кандидат психологічних наук Анастасія Горецька розгляне зі слухачами питання щодо психології діяльності працівників апаратів судів, розповість про форми запобігання ефекту професійного вигорання та механізми подолання стресових ситуацій.

На заняттях  голови Люботинського міського суду Харківської області Ірини Дем’яненко судові розпорядники вивчать питання щодо організації підтримання громадського порядку в суді та припинення проявів неповаги до суду, укладуть протоколи  про адміністративні  правопорушення за неповагу до суду, змоделюють проведення судового засідання за участі судового розпорядника. Слухачі набудуть практичних навичок комунікації з представниками ЗМІ та правоохоронних органів під час проведення судового засідання, дізнаються про  забезпечення належної поведінки учасників судового процесу, виховання в суспільстві шанобливого ставлення до суддів та правосуддя.

Окрім того, судові розпорядники ознайомляться з антикорупційним законодавством. Під час інтерактивної лекції суддя Тетяна Штих проілюструє європейські стандарти в антикорупційній сфері, розкриє питання конфлікту інтересів та фінансового контролю. Практичні вправи, запропоновані слухачам, передбачають вирішення ситуативних завдань із запобігання корупційним проявам.

Головний редактор видання “Держслужбовець” Андрій Мацокін розгляне зі слухачами порядок прийому та звільнення з посади судових розпорядників відповідно до Закону України “Про державну службу”.

Про навички комунікації в роботі з людьми з особливими потребами, фізичну доступність будівель суду для маломобільних груп населення розповість представник Харківської міської громадської організації інвалідів “Креавіта” Уляна Франківська.

Також програмою підготовки передбачено відвідання судовими розпорядниками господарського суду Харківської області. Керівництво, судді та працівники апарату суду ознайомлять слухачів із результатами втілення ідеї “Суд майбутнього” (електронне судочинство) в організацію роботи суду.

Начальник відділу служби судових розпорядників Олександр Рогожин розповість про досвід роботи підрозділу, а суддя Олексій Бринцев ознайомить із процедурою припинення та фіксації правопорушень згідно зі статтею 185–3 Кодексу України про адміністративні правопорушення “Прояв неповаги до суду”.