Національна школа суддів України

Сучасні тенденції у вирішенні господарських спорів

12–16 червня 2017 року в місті Києві Національна школа суддів України проводить підготовку суддів місцевих господарських судів.

Вітальною промовою підготовку розпочали  проректор з науково-дослідної роботи Національної школи суддів України, кандидат юридичних наук, професор, заслужений юрист України Наталія Шукліна та Голова Вищого господарського суду України, заслужений юрист України Богдан Львов.

У перший день підготовки суддя Вищого господарського суду України, секретар другої судової палати, кандидат юридичних наук, заслужений юрист України Тетяна Дроботова обговорила із суддями важливі питання щодо застосування основних приписів земельного законодавства при розгляді справ господарськими судами та здійснення судового провадження під час розгляду справ у суді першої інстанції за приписами ГПК України. Під час жвавого обговорення проблемних питань розгорнулась професійна дискусія,  у ході якої судді обмінювались досвідом. Суддя Вищого господарського суду України у відставці, заслужений юрист України Тетяна Данилова зосередила увагу суддів на особливостях вирішення справ, пов’язаних із перевезенням вантажів залізничним транспортом.

У наступні дні підготовки передбачено спілкування учасників із досвідченими суддями та авторитетними науковцями. Начальник відділу науково-методичного забезпечення діяльності Вищої кваліфікаційної комісії суддів України та Вищої ради правосуддя, кандидат юридичних наук Олександр Іщенко під час свого виступу зупиниться на розгляді проблемних питань дисциплінарної відповідальності судді. Суддя Вищого господарського суду України Інна Алєєва розгляне застосування Європейської конвенції з прав людини та практики Європейського суду з прав людини в господарському судочинстві та висвітлить проблемні питання щодо доказування в господарському судочинстві й формалізації електронних доказів у господарському процесі. Суддя Вищого господарського суду України Ніна Ткаченко ознайомить з узагальненою практикою застосування законодавства про банкрутство. Керівник прес-служби Верховного Суду України  (2008-2015 рр.) Людмила Момот розповість про взаємодію судової влади та засобів масової інформації, а саме – забезпечення об’єктивного і неупередженого висвітлення діяльності суду. Суддя Авдіївського міського суду Донецької області Олена Панченко зосередить увагу на управлінні часом як важливій складовій ефективної роботи суддів та надасть практичні пропозиції, які вдосконалюють суддівські навички, істотно збільшують ефективність і продуктивність праці.

Ураховуючи вимоги ст. 89 Закону України “Про судоустрій і статус суддів”, у межах підготовки буде проведено тренінги з наступним оцінюванням суддів на теми: “Антикорупційне законодавство та практика його застосування” та “Захист права власності у світлі ст.1 Першого протоколу до Конвенції про захист прав і основоположних свобод та практики Європейського суду з прав людини для суддів господарської спеціалізації”.