Національна школа суддів України

Судді місцевих загальних судів опрацьовують актуальні питання судочинства

9 – 13 жовтня 2017 року в місті Києві Національна школа суддів України проводить підготовку суддів місцевих загальних судів

У вітальній промові проректор з підготовки кадрів для судових органів Національної школи суддів України, суддя Верховного Суду України у відставці, заслужений юрист України Анатолій Костенко розповів, що судді під час підготовки розглянуть нагальні питання судової системи та познайомив з деякими актуальними питаннями, які передбачені програмою підготовки. Проректор зазначив, що враховуючи вимоги ст. 89 Закону України “Про судоустрій і статус суддів”, у межах підготовки будуть проведені навчальні заходи, в тому числі тренінг на тему: “Дотримання стандартів прав людини слідчим суддею: право на свободу та особисту недоторканість” з наступним оцінюванням суддів та апробації тренінгів “Особливості розгляду житлових спорів” і “Особливості розгляду трудових  спорів”.

У перший день підготовки суддя  Вищого  спеціалізованого суду  України з розгляду цивільних і кримінальних справ Наталія Марчук розглянула проблемні питання організації підготовчого судового засідання, підготовче провадження та його роль у забезпеченні ефективного і якісного розгляду кримінальної справи. Викладач також детально зупинилась на важливих питаннях стосовно судового розгляду кримінального провадження в суді першої інстанції, міжнародному співробітництві під час кримінального провадження. Головний науковий співробітник відділу науково-методичного забезпечення діяльності Вищої кваліфікаційної комісії суддів України та Вищої ради юстиції Національної школи суддів України, доцент кафедри правосуддя Київського національного університету імені Тараса Шевченка, кандидат юридичних наук Наталія Ахтирська розкрила актуальне питання щодо міжнародної правової допомоги при проведенні процесуальних дій.

Наступні дні підготовки сприятимуть підтриманню кваліфікації суддів місцевих загальних судів та накопиченню досвіду. Суддя Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ Ольга Ступак акцентує увагу суддів на актуальних аспектах судового розгляду спорів щодо спадкування та практиці розгляду цивільних справ, що виникають із спадкового договору. Ольга Ступак обговорить правові висновки Верховного Суду України у справах про спадкування. Предметом обговорення судді Печерського районного суду міста Києва, кандидата юридичних наук  Олесі Батрин є розгляд низки питань щодо провадження у цивільній  справі в суді першої інстанції. 

Під час змістовних та корисних з огляду на практичне застосування виступів лекторів, при вирішенні практичних завдань, професійних дискусій, обговорень судді висловлювали свою думку, обмінювались досвідом.

Повний текст програми підготовки розміщений на веб-сайті Національної школи суддів України в розділі “Підготовка суддів”.