Національна школа суддів України

Судді місцевих загальних та апеляційних судів покращують свої навички щодо особливостей призначення судових експертиз

2 липня 2020 року Дніпровське регіональне відділення Національної школи суддів України в онлайн режимі провело семінар для суддів місцевих загальних та апеляційних судів семінар на тему: “Особливості судових експертиз. Проблемні питання їх призначення і проведення”.

Вітальними словами захід відкрив директор регіонального відділення Олександр Мартиненко, який ознайомив слухачів із програмою, регламентом навчального заходу та представив викладачів, а також наголосив, що слухачі мають змогу прослухати онлайн-лекції і обговорити їх за допомогою платформи “ZOOM”.

Метою семінару є формування єдиного бачення щодо застосування норм матеріального та процесуального права під час розгляду та вирішення питань по призначенню та проведенню судово-психіатричних та інших судових експертиз, а також поглиблення рівня знань і навичок суддів з вирішення цих питань.

Для проведення інтерактивної лекції щодо загальної характеристики про принципи та завдання судово-психіатричної служби в Україні, особливості призначення судово-психіатричних експертиз у кримінальних та цивільних справах було запрошено директора Державної установи “Центр психічного здоров’я і моніторингу наркотиків та алкоголю Міністерства охорони здоров’я України”, кандидата медичних наук Сергія Шума.

Також він поділився знаннями про види судово-психіатричних експертиз та об’єктів цієї експертизи; зупинився на особливостях психічних розладів, що впливають на здатність особи усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними.

Практично значущими для учасників семінару були виступи судді Апеляційного суду Дніпропетровської області, кандидата юридичних наук Андрія Мазниця, який звернув увагу на особливості призначення та проведення судових експертиз у кримінальних справах; поділився суддівським досвідом щодо оцінки судом висновків судових експертиз у справах. Щодо допиту експерта в судовому засіданні.

Цікавою та практичної була розповідь про вивчення суддею висновків судових експертиз у кримінальних справах та можливість використання цього висновку експерта як одного з видів доказів по справі, а також правильність дій судді при проведені допиту експерта у кримінальному провадженні.

Практикуючим суддям була корисною також і доповідь щодо аналізу судової практики з питань призначення та проведення судових експертиз, що повинно покращити правову визначеність та якість відправлення правосуддя.

Кожному судді, який брав участь у семінарі, буде вручено Сертифікат Національної школи суддів України.

Повний текст програми семінару розміщено на веб-сайті Національної школи суддів України в розділі “Підготовка суддів”.