Національна школа суддів України

Суддівська етика – у центрі уваги суддів місцевих загальних судів

10 жовтня 2017 року в місті Дніпрі місцевим регіональним відділенням Національної школи суддів України в межах підготовки суддів місцевих загальних судів проведено тренінг на тему: “Суддівська етика. Доброчесність”.

У тренінгу взяли участь 38 суддів місцевих загальних судів Дніпропетровської, Донецької, Запорізької та Кіровоградської областей.

З вітальним словом до учасників заходу звернувся директор регіонального відділення Володимир Поплавський, який ознайомив із регламентом тренінгу та представив суддів-викладачів і фасилітаторів.

 Після визначення мети, основних завдань тренінгу та після опитування учасників щодо їх очікувань від вищезазначеного заходу модератор тренінгу –  суддя Віталій Кальник провів “мозковий штурм” на тему: “Чому це важливо?”.

Суддя у відставці Галина Маймур зупинилася на розгляді основних принципів суддівської етики відповідно до міжнародних стандартів та національного законодавства.

На початку обговорення теми “Поведінка судді під час здійснення правосуддя” Віталій Кальник провів “мозковий штурм” щодо  принципів, які суддя повинен демонструвати у процесі, а також прокоментував відеоролик “Журналістка”.

Суддя Володимир Горбалінський провів міні-лекцію на тему: “Принципи і стандарти етичної поведінки в позасудовій діяльності судді” та зупинився на суті обмежень, які накладаються на суддів відповідно до Кодексу суддівської етики щодо позасудової діяльності.

Тренінг проходив із застосуванням міні-лекцій із використанням презентацій Power Point. Учасники тренінгу брали активну участь у виконанні та обговоренні практичних завдань у малих групах та в експрес-опитуванні щодо принципів і стандартів етичної поведінки судді за допомогою клікерів.

Після завершення тренінгу суддями-тренерами було заповнено анкети оцінювання суддів. Традиційно, з метою зворотного зв’язку, було проведено анкетне опитування суддів-учасників.

Повний текст програми тренінгу розміщено на веб-сайті Національної школи суддів України в розділі “Підготовка суддів”.