Національна школа суддів України

Суддівська освіта: здобутки та завдання на перспективу

23 грудня 2020 року в Національній школі суддів України відбулися урочисті збори працівників установи, присвячені підсумкам роботи у 2020 році та завданням на прийдешній рік. Зважаючи на необхідність дотримання карантинних обмежень, цьогорічні передноворічні збори проходили одночасно в онлайн та офлайн форматах за допомогою платформи Zoom.

Ректор Микола Оніщук зазначив, що поточний рік для суддівської освіти був непростим через пандемію коронавірусу та карантинні обмеження, але, водночас, багатим на події, завдання та здобутки.

Зокрема, успішними були науково–методичне забезпечення процесів оновлення суддівського корпусу та добору суддів, науково–дослідна діяльність, спрямована на забезпечення високого кваліфікаційного рівня суддів. Національна школа суддів України забезпечила можливість суддям і працівникам апаратів судів обирати тематичні тренінги та семінари залежно від своїх потреб, розширила можливості для дистанційного навчання. Розвиток технологічних спроможностей суддівської освіти був і залишається одним з основних пріоритетів для Національної школи суддів України в наступному році.

Колектив Національної школи суддів України протягом року наполегливо та методично працював над організацією та проведенням онлайн підготовки суддів Верховного Суду й Вищого антикорупційного суду України та заходів, спрямованих на проведення спеціальної підготовки кандидатів на посаду судді у наступних роках. Успішною є проведена у 2020 році робота з підготовки співробітників Служби судової охорони.

Безперечним здобутком 2020 року стала Стратегія розвитку суддівської освіти в Україні на 2021–2025 роки, схвалена Науково–методичною радою Національної школи суддів України передодні прийдешнього року, яка закладає фундаментальні цілі та завдання діяльності Школи на наступні п’ять років.

Загалом же всі напрацювання та здобутки суддівської освіти в Національній школі суддів України є результатом відповідальної та натхненної праці всього колективу, – констатував ректор.

Під час урочистостей ректор Микола Оніщук вручив найвищу нагороду Національної школи суддів України – Почесну відзнаку Івану Балаклицькому, начальнику відділу підготовки суддів, Олександру Коротких заступнику начальника відділу підготовки викладачів (тренерів). Почесною відзнакою Національної школи суддів України нагороджено заступників начальників відділів Олександра Іщенка та Михайла Цуркана.

За вагомий особистий внесок у розвиток судочинства та судоустрою очільницю відділу міжнародного співробітництва Тетяну Пустовойтову нагороджено Почесною грамотою Верховного Суду та нагрудним знаком.

Почесною грамотою Вищої ради правосуддя відзначено працівників Національної школи суддів України Володимира Поплавського та Лілію Гуцал.

Відзнакою Державної судової адміністрації України – нагрудним знаком “Знак Пошани” відзначено екс–директора Одеського регіонального відділення Валерія Левенця та директора Чернівецького регіонального відділення Анатолія Огородника.

Рада суддів України, Державна судова адміністрація України, Служба судової охорони та Національна школа суддів України за особливі успіхи в роботі відзначили почесними грамотами та подяками багатьох працівників установи.  Усі вони під час урочистостей знаходилися на прямому відеозв’язку з центральним офісом Національної школи суддів України в Києві.

Микола Оніщук подякував працівникам Національної школи суддів України за плідну роботу та привітав колектив  із прийдешніми різдвяними та новорічними святами.